noiembrie 27, 2022

Legea senatorului Vegh, care interzice reclama la medicamente, a trecut de Camera Deputaților

Inițiativa legislativa depusa de senatorul salajean Vegh Alexandru (UDMR) ce prevede interzicerea reclamelor la medicamente a trecut de Camera Deputaților în mod tacit, adica fara a fi nevoie de votul deputaților. Dezbaterea finala va avea loc în Senat, urmând ca pâna în decembrie sa se finalizeze procesul legislativ privind inițiativa senatorului. 

Vegh a semnat singur aceasta inițiativa legislativa, dar susține ca a purtat discuții cu colegii sai liberali care l-au anunțat ca-i vor susține ideea.
Proiectul lui Vegh ar modifica doua legi, cea a publicitații și cea a audiovizualului. Se menționeaza ca se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune, dar și reclamele la farmacii. De asemenea, se precizeaza ca publicitatea la medicamente se poate face doar la medicamentele care se pot elibera fara rețeta medicala și doar cu aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului.
Senatorul mai vrea sa interzica prin inițiativa sa promovarea produselor și tratamentelor medicale, precum și plasarea în cadrul unor emisiuni televizate a țigarilor sau alte produse din tutun, a producatorilor de medicamente precum și a tratamentelor medicale.
“Am depus aceasta inițiativa singur, iar motivația este simpla și luata din ceea ce se întâmpla în societate. Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa faca nimeni reclama la medicamente și tratamente, decât medicul care cunoaște istoricul medical al pacientului și ce rol are medicamentul, împreuna cu efectele secundare. stop_coloana Am primit semnale pe colegiul meu, la birourile senatoriale din Șimleu și Zalau, ca se exagereaza cu aceste reclame. Sunt convins ca poate din punct de vedere financiar aș putea leza niște interese. Dar eu apar interesele cetațenilor. Nu sunt corecte reclamele la anumite farmacii, care arata ca ele ar fi un etalon în domeniu, în detrimentul altora. De ce ele și nu alte farmacii? De ce sa-mi spuna mie la televizor sa citesc prospectul unui medicament, dupa ce l-am cumparat, de ce sa nu-mi spuna medicul efectele secundare și cu ce nu am voie sa-l folosesc dinainte de a-l folosi?”, argumenteaza senatorul UDMR. Alesul salajean apreciaza ca acest mod de promovare “nu mai este un tratament, ci un business”. “Eu vreau ca oamenilor sa li se dea un tratament sanatos de catre un medic specialist. Avem atâția medici specialiști. Sa-i lasam sa-și faca treaba”, subliniaza Vegh.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *