Legea preventiei iarta doar greselile marunte ale unei firme si mai taie putin din zelul inspectorilor care fac controale

Legea preventiei iarta doar greselile  marunte ale unei firme si mai taie putin  din zelul inspectorilor care fac controale

Legea preventiei, potrivit careia inspectorii institutiilor de stat cu atributii de control nu mai aplica amenzi firmelor la prima abatere se poate aplica efectiv, pentru ca in 5 martie a fost publicata in Monitorul Oficial lista neregulilor pentru care o se primeste doar un avertisment la prima abatere.

rn

Legea ofera firmelor gasite cu neregului un termen de 90 de zile calendaristice pentru a corecta problemele constatate. Astfel, inspectorii de stat nu mai aplica amenzi la prima constatare, ci dau numai avertisment, conditia fiind ca abaterea constatata sa fie remediata in termen de 90 de zile calendaristice. Bineinteles, in cazul in care abaterea constatata este una de natura contraventionala si nu penala.
Regula se aplica o data la trei ani pentru fiecare contraventie. “n sensul ca daca o contraventie se repeta in acest interval, firma nu mai este iertata.
Responsabilitatea indeptlinirii masurilor de remediere revine persoanei care potrivit legii poarta raspunderea contraventionala pentru faptele constatate.
Constatarea, dupa publicarea listei, este insa ca contraventiile iertate sunt fapte marunte de neglijenta pe care le savarsesc agentii economici, de cele mai multe ori involuntar.
"Sa nu se astepte lumea, adica agentii economici, ca pot face ce doresc, contaventiile sunt in numar limitat si in multe cazuri si pana acum controalele se finalizau doar cu un avertisment. Legea a binevenita, insa nu influenteaza comportamentul si pozitia agentilor economici", a spus Alexandru Tamba, secretarul Clubului oamenilor de afaceri din Zalau. El a mai precizat ca, adesea, inspectorii erau "plini de zel". Au fost cazuri in care a fost amendata o placintarie cu 9.000 de lei. Curat faliment. Ca sa-si scoata amenda din ce produce, placintaria ar trebui sa vanda apoi vreo 10.000 de placinte. Au fost, de asemenea, cazuri minore, care puteau fi sanctionate cu un avertisment, dar s-a platit amenda.
In fine, noua lege mai reduce din birocratie, iti da un termen de trei luni sa remediezi greseala, pentru ca nu toti agentii economici, in special cei mici, au posibilitatea sa-si angajeze consultant fiscal, a mai spus Tamba.
Odata cu intrarea in vigoare a legii multe firme scapa de cosmarul amenzilor date din exces de zel, cel putin pentru 90 de zile. Bineinteles, pentru fapte marunte.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *