Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a declarat, miercuri, ca Ministerul Mediului lucreaza la o lege a picnicului care va obliga autoritatile locale sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde si va stabili sanctiuni pentru cei care arunca gunoaie.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Mihail Faca, a declarat, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca el nu sustine ideea amendarii celor care participa la picnicuri, dar nu isi iau gunoaiele acasa, atat timp cat nu exista spatii special amenajate pentru iesirea la iarba verde. „Eu sunt pentru amenda in momentul in care exista o alternativa corecta. Nu as fi incantat sa il amendez pe cel care nu isi ia gunoiul acasa. As prefera sa il amendez cand exista un minimum de salubritate pe locul respectiv si o varianta prin care el sa isi arate gradul de civilizatie”, a spus Faca.
Presedintele ANPM a aratat ca foarte multi primari au cerut autoritatilor de mediu sa intervina cu amenzi in aceste zone de picnic. „Este corect. Si amenzile fac parte din educatie, dar eu am spus ca sunt pentru amenzi in momentul in care am alernativa si iata ca Ministerul Mediului se gandeste la o alternativa si lucreaza la o lege a picnicului, daca vreti, care sa reglementeze un pic activitatea in aceste zone”, a adaugat presedintele ANPM.
El a explicat ca noua lege va impune autoritatilor locale sa securizeze si sa doteze aceste zone pentru a fi pastrata curatenia. „Autoritatile au dreptul sa impuna o taxa de intrare in aceasta zona care va fi minimala si suficienta ca sa le permita intretinerea de week-end, iar cine nu va respecta zonele respective si va incerca sa faca mizerie in afara lor se va confrunta cu amenzi generate de politie, de jandarmerie, de autoritatile locale si, nu in ultimul rand, de Garda pentru Mediu care are dreptul si obligatia de a face acest lucru”, a spus Faca.
Intrebat de ce este nevoie de o lege in acest sens, Faca a afirmat ca atunci cand unele primarii spun ca nu au stiut ce sa faca, li se va arata legea. „Cand unele primarii sunt preocupate numai de voturi, e nevoie de o lege ca sa nu se spuna: «Nu am stiut»”, a adaugat Faca.