decembrie 5, 2022

Legea pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului e publicata in Monitorul Oficial

Legea nr. 129/2019 prevede obligativitatea inregistrarii beneficiarilor reali ai firmelor intr-un registru tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si a convertirii, in termen de 18 luni, a actiunilor la purtator in actiuni nominative.
Din 21 iulie a intrat in vigoare Legea nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, care introduce notiuni noi, precum beneficiarul real, definit ca orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia / careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.
Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) va organiza un registru central in care se vor inregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inmatriculare in registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat. In acest sens, persoanele juridice mentionate mai sus vor depune la inmatriculare, anual, sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul Beneficiarilor Reali.
Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare Legii nr. 129/2019, societatile inmatriculate pana la aceasta data, cu exceptia companiilor si societatilor nationale, precum si a societatilor detinute integral sau majoritar de stat, trebuie sa depuna declaratia, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul Beneficiarilor Reali, tinut de ONRC. Nerespectarea de catre administratorul care reprezinta societatea a acestei obligatieii constituie contraventie si se sanctioneaza tot cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Dispar actiunile la purtator
Legea nr. 129/2019 modifica si completeaza unele acte normative, printre care si Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul obligativitatii conversiei actiunilor la purtator in actiuni nominative de catre societatile emitente.
Astfel, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, sunt abrogate dispozitiile privitoare la actiunile la purtator, capitalul social al societatilor pe actiuni fiind reprezentat doar prin actiuni nominative. De asemenea, se interzice emiterea de noi actiuni la purtator si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente, iar in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a legii, actiunile la purtator emise anterior intrarii in vigoare a legii vor fi convertite in actiuni nominative.
Neindeplinirea, in termen de 18 luni, a obligatiei de conversie, de catre societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni, da dreptul oricarei persoane interesate, precum si ONRC, sa solicite tribunalului sau tribunalului specializat dizolvarea societatii respective. Daca in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a legii, actiunile la purtator nu sunt convertite in actiuni nominative acestea se anuleaza de drept, cu consecinta reducerii corespunzatoare a capitalului social, care se va inregistra in registrul comertului.
Legea este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 589/18.07.2019, Partea I, iar informatii suplimentare sunt disponibile la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/legislatie/legislatie-nationala.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *