Legea n-a ajuns, inca, la casele de schimb valutar

Fara formular de acceptare a tranzactiei
Casele de schimb valutar au fost “asaltate”, ieri, de catre doua echipe de comisari de la Protectia Consumatorilor, insotite de presa, in cadrul controlului tematic privind aplicarea Ordinului 448/2009, care a intrat in vigoare de marti, 14 iulie. Au fost constatate deficiente la toate casele de schimb, noile prevederi legislative nefiind cunoscute de catre operatorii din judet, desi toata presa din tara a vuit inca de saptamana trecuta, pe aceasta tema.
La casele de schimb ale SC Macrogroup CSV SRL, din Zalau era inca afisat comisionul 0%, desi acesta se include in cursul de schimb. Ordinea primelor patru valute incrise pe panou nu era respectata, iar termenii “cumparare” si “vanzare” nu au fost inlocuiti cu “vindem” si “cumparam”, pentru a-i fi mai usor clientului sa faca o alegere rationala.
Probleme mai grave sunt la cele trei case de schimb apartinand SC Picota SRL. Pe langa neregulile constate si la Macrogroup, aici nu exista nici macar formularul de acceptare a tranzactiei care trebuie semnat atat de catre client cat si de catre casier. Se elibera doar bonul fiscal pe care era inscrisa suma incasata. Din pacate, oamenii au prea mare incredere in casele de schimb. Formularul lipsea si la Gulden 4 SRL, o societate din Cluj cu punct de lucru in Zalau. Au fost constatate aceleasi deficiente ca la celelalte case de schimb, doar ca aceasta avea afisat corect termenii “cumparam” si “vindem”.
Amenzi de mii de lei
Potrivit comisarilor, societatile in cauza risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 20.000 lei. Pentru cele care nu aveau formular de acceptare a tranzactiei se vor dispune termene de intrare in legalitate de circa 15 zile, iar daca nu se vor conforma, vor primi amenzi incepand de la 3.000 de lei si se poate ajunge, conform legislatiei in vigoare, pana la suspendarea activitatii pe sase luni, un an sau definitiv.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *