La data de 22 noiembrie 1963, a fost asasinat în orașul Dallas din statul american Texas, John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite al Americii.

Președintele american a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului Dallas într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline și de guvernatorul statului Texas, John Bowden Connally și soția acestuia. La ora locală 12,30, când mașina prezidențială a ajuns în Piața Dealey, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta, cel de-al doilea l-a lovit pe președintele Kennedy în spate și i-a ieșit prin gât, iar al treilea glonte l-a nimerit direct în cap, rănind-ul mortal. Președintele a fost dus de urgență la spital, dar o jumătate de oră mai târziu a fost declarat mort. În ciuda a numeroase scenarii și teorii conspirative, nici până în prezent nu s-a aflat cine a pus la cale asasinatul și cine a tras gloanțele care au dus moartea celui de-al 35-lea președinte american.

Cu toate că imediat după atentat a fost arestat un prezumtiv asasin în persoana lui Lee Harvey Oswald, un angajat temporar la un depozit de manuale școlare aflat în piața unde a avut loc atentatul, acesta a negat continuu orice amestec în producerea asasinatului. El n-a mai apucat nici să fie judecat, fiind la rându-i ucis, două zile mai târziu, pe când era urcat în mașină pentru a fi transferat de la sediul poliției din Dallas la închisoare, autorul acestui omor fiind Jack Ruby, patronul unui club de noapte local. Funeraliile președintelui american au avut loc pe 25 noiembrie 1963, când a fost înmormântat în cimitirul Arlington din apropiere de Washington, alături de alți membri ai familiei.

Și cu toate că au fost făcute numeroase investigații și tot felul de scenarii referitoare la acest asasinat, nici până în prezent misterul morții președintelui american nu a fost elucidat, el continuă să rămână una din marile enigme ale secolului al XX-lea.

Sursa informației: Lecția de istorie https://www.facebook.com/LectiaIstorie/