Daca, Doamne fereste, al nostru presedinte ar fi doctor, n-ar face purici multi in sistem. Si-ar omori pacientii cu sange rece inca din faza de… diagnostic. „Eu te tratez, dar sigur n-ai nici o sansa”, i-ar spune „medicul” Basescu pacientului sau.
In sfanta zi de duminica, in loc sa mearga la biserica, ori la vreo manastire (la care n-a fost inca), presedintele Romaniei a predat o lectie de economie politica membrilor guvernului. Si, fara dulcegarii si menajamente, a aruncat buzduganul, asa, sa afle tot poporul cat este de grijuliu. E re-ce-si-u-ne. La toamna nu vom avea bani de salarii si pensii. Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat. Cam asa a sunat mesajul profesorului in fata celor in care a investit incredere. Iar increderea presupune si dreptul investitorului de a-i trage de urechi pe cei neascultatori.
Mesajul presedintelui Traian Basescu poate fi real. Desi, orice diagnostic trebuie sa aiba la baza rezultatele unor analize. Dincolo de realism, insa, in lipsa analizelor si, mai ales, a masurilor pentru ameliorarea „bolii”, asemenea calificative nu pot fi decat paguboase. Ca sa nu mai vorbim despre amestecul de reprosuri, cu sau fara nici o legatura cu criza si efectele ei.
Ramane de vazut cu ce a ramas Executivul dupa lectia de duminica a presedintelui. Desi, ea pare sa aiba o cu totul alta tinta. Si anume, un electorat care, in pragul iernii, va fi chemat la urne pentru a alege seful statului. Si cum criza si re-ce-si-u-nea nu dau semne sa SE sperie ca au fost deconspirate, actualul presedinte (si viitorul candidat) va avea atu-ul vizionarului de-a argumenta neputinta executantilor, carora le-a deschis ochii dar n-au vrut sa vada. Iar in plina criza, vinovatii la indemana pot fi mana buna a destinului.