“Leader“ reuneste 18 comune

“Leader“ reuneste 18 comune

Autoritati locale si actori privati vizeaza accesarea de fonduri structurale prin programul LEADER.
Dupa cum am aflat de la primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan, prin acest demers este vizata atragerea de fonduri in comunitatile pe care le reprezinta, dar mai ales, “pregatirea tuturor factorilor locali in vederea accesarii de fonduri pe masurile programelor finantate din fonduri structurale. Odata ce va fi obtinuta finantarea functionarii grupului de actiune locala (GAL) se are in vedere intocmirea strategiei de dezvoltare locala a fiecarei unitati administrativ-teritoriale si mai apoi a microregiunii. Vor fi identificate obiectivele care unesc mai multe comunitati. Astfel de proiecte comune ar putea fi si “Drumul Vinului” (in zona Crasnei), promovarea cetatilor si a potentialului agroturistic in arealul Sig-Valcau-Marca, regularizarea vailor (Valea Barcaului, Valea Crasnei)”.
Domnul Rosan a mentionat ca la acest proiect au aderat comunele: Maeriste, Camar, Carastelec, Marca, Ip, Nusfalau, Boghis, Halmasd, Plopis, Valcau de Jos, Sig, Crasna, Banisor, Mesesenii de Jos, Horoatu Crasnei, Cizer, Virsolt si Pericei. Dosarul de candidatura al GAL pentru Axa 4 Leader din cadrul Programului de Dezvoltare Locala va fi depus la Ministerul Agriculturii. La nivelul tarii vor fi finantate 40 de grupuri de actiune locala, care pentru a fi eligibile trebuie sa cuprinda un areal cu minim 5.000 de locuitori si maxim 150.000 din zona rurala. Primarul de la Valcau a mai adaugat ca membrii Grupului de actiune din Salaj intentioneaza sa se asocieze si cu alte grupuri din Uniunea Europeana.
Sectoarele public si privat au scopuri comune
Programul Leader pune bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare care sunt elaborate si promovate de Grupurile de actiune locala. Acestea sunt constituite din reprezentanti ai sectoarelor public si privat, parteneri economici, societatea civila, agricultori, asociatii, femei, tineri.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *