Laszlo Tokes si Corneliu Vadim Tudor vor fi colegi nu numai in plenul PE, ci si in Comisia pentru cultura si educatie, unde il vor avea alaturi si pe Catalin Sorin Ivan (PSD), in timp ce Gigi Becali face parte din Comisia de Comert International, alaturi de Iuliu Winkler (UDMR -PPE). Cel mai mare numar de europarlamentari romani se va regasi in Comisia pentru afaceri externe (AFET), care are in total in componenta 76 de membri. Astfel, in aceasta comisie vor figura Norica Nicolai (PNL – ALDE); Adrian Severin (PSD – S&D) si Cristian Preda (PPE – PDL). Ioan Mircea Pascu (S&D – PSD) va figura in aceeasi comisie, unde va avea de altfel si functia de vicepresedinte.
Norica Nicolai, la randul sau va fi vicepresedinte al unei subcomisii a AFET, pentru securitate si aparare(SEDE), care are in total 30 de membri. Laszlo Tokes va activa de asemenea intr-o subcomisie AFET, respectiv in subcomisia pentru drepturile omului (DROI) unde va fi de altfel si singurul dintre cei 30 de membri care este europarlamentar roman. Elena Basescu (PPE- PDL) va fi colega cu social-democrata Rovana Plumb si cu Traian Ungureanu (PPE-PDL) in Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale(EMPL), care are in total 50 de membri.
Corina Cretu va fi vicepresedinte si singurul eurodeputat roman din Comisia pentru dezvoltare(DEVE), care are in total 30 de membri. Monica Macovei (PPE-PDL) va fi membra a Comisiei pentru control bugetar (CONT), unde il va avea coleg pe Catalin Sorin Ivan (S&D-PSD). George Sabin Cutas (PSD-PC ) va fi in Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON), care are 48 de membri, membru si vicepresedinte al acestei comisii fiind Theodor Stolojan (PDL- PPE).
In Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI), care are 64 de membri, vor figura Elena Oana Antonescu (PDL – PPE), Daciana Sarbu (S&D-PSD) si Claudiu Ciprian Tanasescu (PRM). Ioan Enciu (PSD – S&D) si Adina Valean (PNL-ALDE) vor activa in Comisia pentru industrie, cercetare si energie (ITRE), alaturi de alti 53 de eurodeputati din celelalte 26 de state membre UE. Cristian Busoi este inscris in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO) in timp ce in Comisia pentru transport si turism (TRAN) figureaza ca membri Marian-Jean Marinescu (PDL-PPE) si Silvia Adriana Ticau (S&D- PSD), aceasta fiind si vicepresedinte.
Intre cei 49 de membri din Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI), vor figura Victor Bostinaru (S&D – PSD), Petru Constantin Luhan (PPE), Iosif Matula (PDL- PPE) si Ramona Nicole Manescu (PNL- ALDE). Rares Niculescu (PDL-PPE) va fi membru cu functia de vicepresedinte in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI), unde va rfigura doar in calitate de membra si social democrata Vasilica Viorica Dancila.
Sebastian Bodu va fi vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri juridice (JURI), care are in total 25 de membri, in timp ce printre cei 55 de membri ai Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) figureaza Monica Macovei (PDL-PPE), Csaba Sogor (PPE) si Renate Weber (PNL-ALDE). Victor Bostinmaru si Adina Valean vor fi membri ai Comisiei pentru petitii (PETI).
Componenta comisiilor a fost stabilita prin vot in urma propunerii Conferintei presedintilor, aceasta structura fiind valabila in urmatorii doi ani si jumatate.
Procedural, la propunerea Conferintei Presedintilor, Parlamentul constituie comisii permanente ale caror atributii sunt prevazute in anexa la regulamentul de procedura. Alegerea membrilor acestor comisii are loc in timpul primei perioade de sesiune a Parlamentului nou ales si din nou la incheierea unei perioade de doi ani si jumatate. Alegerea membrilor comisiilor si ai comisiilor de ancheta are loc dupa desemnarea candidatilor de catre grupurile politice si deputatii neafiliati. Conferinta presedintilor prezinta Parlamentului o serie de propuneri. Componenta comisiilor reflecta, in masura posibilului, componenta Parlamentului.
Redactia romana a Parlamentului European, care a transmis aceste date intr-un comunicat remis MEDIAFAX, precizeaza ca titularizarea pe functia de vicepresedinte de comisii se va face joi sau luni, la Bruxelles.