La Zalău, două cabinete medicale școlare noi

Primăria Municipiului Zalău, prin Direcția de Asistență Socială, va înființa două cabinete medicale la două unități de învățământ. Unul dintre cabinete va fi înființat la Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu” și va fi cabinet stomatologic, iar al doilea cabinet va fi cabinet de medicină generală, în cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”.

Urmare a noilor investiții, rețeaua cabinetelor medicale școlare va ajunge la 27 de unități la dispoziția preșcolarilor și elevilor din municipiu. În incintele școlilor și grădinițelor din municipiu vor funcționa în total trei cabinete medicale dentare, patru cabinete medicale școlare de medicină generală și 20 puncte sanitare.

”În ultimii ani, prin grija Primăriei Municipiului Zalău și a Direcției de Asistență Socială, pe lângă cabinetele medicale și punctele sanitare școlare existente au fost amenajate și alte obiective de acest gen în alte 8 unități de învățământ. Noile puncte sanitare au fost amenajate la Școala Gimnazială <Corneliu Coposu>, Liceul de Artă <Ioan Sima>, Școala Gimnazială <Simion Bărnuțiu>, Școala Gimnazială <Gheorghe Lazăr>, Liceul cu Program Sportiv <Avram Iancu>, Grădinița cu Program Prelungit nr.5, Grădinița cu Program Prelungit <Licurici> și Școala Gimnazială <George Coșbuc>”, informează reprezentanții Primăriei Zalău.

Faptul că la fiecare unitate de învățământ există cabinet sau punct medical este un aspect pozitiv pentru că, în cadrul acestora, preșcolarii și elevii beneficiază de consultații medicale și efectuarea triajului epidemiologic, iar medicii și asistentele au programe în cadrul cărora susțin ore de educație sanitară la grupe/clase. Prin serviciile oferite în cadrul cabinetelor medicale școlare se promovează sănătatea în rândul elevilor, îmbunătățirea nivelului general de educație sanitară și conștientizarea adoptării timpurii a unui stil de viață sănătos, care să asigure o dezvoltare echilibrată pe parcursul vieții.

Din anul 2022 s-au pus și bazele unei colaborări, prin instruiri de specialitate între Direcția de Asistență Socială Zalău și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum”, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, SNCRR Fililala Sălaj. În consecință, personalul medical din grădințe și școli pot asigura un management mult mai eficient al stării de sănătate a elevilor înscriși în instituțiile de învățământ, inclusiv prim ajutor și alte intervenții.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *