Cazul controversatului om de afaceri Puiu Popoviciu a readus in atentia opiniei publice o legenda (devenita deja axioma) care spune ca miliardarii romani nu ar fi decat progeniturile fostilor potentati ai regimului comunist.
Caracatita rosie a continuat sa-si extinda tentaculele si dupa „anul de gratie” 1989, iar fostii nomenclaturisti s-au transformat peste noapte in capitalisti onesti si in privilegiati ai economiei de piata. „Capitalismul de cumetrie” si „democratia originala” (expresii uzitate tot de un fost comunist devenit presedinte al Romaniei) reliefeaza perfect realitatea economica si sociala postdecembrista.
Conform dictonului „La vremuri noi, tot noi”, protipendada comunista a reusit sa se mentina, si dupa doua decenii, la carma politicii si economiei nationale. Fostii securisti au devenit politicieni si sefi ai institutiilor deconcetrate, iar fiii nomenclaturistilor scriu rapoarte de condamnare a comunismului. Premierul tarii este un fost activ membru al Asociatiei Studentilor Comunisti si conduce tara in colaborare cu un partid care s-a construit pe spezele PCR-ului.
Si in atari conditii, nu trebuie sa ne mire ca, din cand in cand, lupii in piele de oaie se mai musca intre ei si se injura in piata publica. Pana la urma, se vor impaca si vor continua sa-si duca mai departe afacerile oneroase in detrimentul unui popor lasat aproape in voia sortii. Vorba cantecului: „Buna tara, rea tocmeala,/ Mama ei de socoteala!/Astia hoti, aia hoti/ Mama lor la toti”.