La toamnă vom avea prima parcare supraetajată din municipiu

Parcarea supraetajată ce se construiește în zona Spitalului Județean de Urgență din municipiu va fi prima de acest fel din Zalău. Lucrările au demarat în luna iulie 2020 și vor fi finalizate în toamna acestui an. Investiția este mai mult decât necesară, fiind, de altfel, o lucrare solicitată atât de cetățenii din zonă cât și de cei care apelează la serviciile celei mai mari unități medicale din județ.

Săptămâna trecută a fost semnat actul adițional la contractul de execuție a lucrărilor pentru amenajarea parcării supraetajate și a spațiului de agrement din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Până în prezent, constructorul a executat 80% din volumul total de lucrări contractate inițial pentru parcarea semi-îngropată, cu o capacitate de 91 de locuri de parcare, urmând a fi demarate lucrările pentru etajul superior, unde vor fi amenajate alte 85 de locuri de parcare.

Totalul investiției se ridică la aproximativ 8,5 milioane lei (TVA inclus), bani asigurați din bugetul propriu al județului, iar la finalul lucrărilor parcarea va oferi un număr de 176 locuri, inclusiv cele destinate persoanelor cu dizabilități și cele pentru mama și copilul. Tot în cadrul acestei investiții vor fi executate lucrări pentru amenajarea unui spațiu verde ambiental și de agrement. Parcarea va fi dotată cu un sistem de supraveghere video și va funcționa în baza unui regulament.

”Amenajarea parcării pe două niveluri este vitală atât pentru funcționarea optimă a Spitalului Județean de Urgență Zalău, cât mai ales pentru confortul cetățenilor care au nevoie de îngrijiri medicale și aparținătorilor acestora. Investiția se realizează în paralel cu un alt proiect extrem de important pentru sălăjeni și anume extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe – SMURD”, spune președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Nevoia unor astfel de investiții în municipiu este evidentă, dacă ne raportăm la numărul insuficient de locuri de parcare, atât în cartiere cât și în zona centrală.

Problema se va acutiza în momentul în care se va implementa proiectul privind reabilitarea și modernizarea Pieței Iuliu Maniu, a Pieței 1 Decembrie 1918 și pietonizarea străzii Unirii. Acest proiect cuprinde modernizarea celor două piețe, amenajarea pasajului care face legătura între strada Unirii și Bulevardul Mihai Viteazul, crearea de legături pietonale între strada Unirii și Bulevardul Mihai Viteazul și amenajarea curții interioare dinspre strada Unirii de la Colegiul Național “Silvania”.

Prin intermediul acestei investiții se intenționează a fi plantați 71 de copaci, create 72 de locuri de parcare, amplasate rastele pentru biciclete, 64 de bănci, precum și amenajarea unei zone verzi.

Cele 72 de locuri de parcare nu vor putea suplini însă cele câteva sute de locuri de parcare existente în prezent în zonă.

Primăria Zalău a identificat o posibilă locație pentru o parcare cu două nivele și o capacitate de 350 de locuri, în zona parcului central, în spatele blocurilor de la Galeriile Meseș. Parcarea ar avea intrarea din zona monumentului eroilor și ieșirea pe strada Gheorghe Lazăr.

O altă variantă posibilă pentru o parcare în zona centrală a Zalăului ar fi sub grădina Colegiului Național “Silvania”, doar că zona este una cu probleme pentru o asemenea construcție, în condițiile în care prin apropiere curge Valea Zalăului.

Pentru creșterea numărului de locuri de parcare din Zalău primăria mai are în plan realizarea unei parcări etajate în cartierul Porolissum, în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase (spitalul vechi), cu o capacitate de circa 70 de locuri.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.