La piesele auto din dezmembrari, garantia… intre lege si tocmeala

Legislatia romaneasca in ceea ce priveste garantia ce trebuie acordata produselor comercializate nu este foarte clara in privinta pieselor auto la mana a doua. Un control al inspectorilor de la Protectia Consumatorilor, insotiti de presa, ne-a aratat ca unii comercianti de piese auto rezultate din dezmembrari nu cunosc legea, cu toate ca acorda garantii. Pentru produsele noi, conform legislatiei, se acorda o garantie de doi ani, iar pentru cele la mana a doua, o garantie de un an. Pe de alta parte, legislatia mai prevede si o garantie comerciala pentru piesele second care poate fi practicata de operatorii economici si stabilita de acestia, cu conditia sa fie redactata.
Prima societate verificata saptamana trecuta de inspectorii OPC a fost Balti Dob SRL Zalau. Patronul acorda, pentru piesele din dezmembrari, un certificat de garantie, scris de mana, de 30 de zile. Preturile practicate erau afisate, ansa, ca oricare comerciant din domeniu, mai negociaza. SC Mivas-Trans Corporation SRL Zalau acorda garantii de o luna sau doua, in functie de uzura piesei, iar Andmark SRL Zalau, de 30 de zile. La societatea din urma inspectorii au mai constatat ca nu erau afisate preturile la toate produsele expuse spre comercializare si ca firma inca nu avea emisa autorizatia tehnica de la RAR, patroana precizand ca toate documentele sunt depuse la RAR. Auto Vip SRL din Panic nu avea preturile afisate la piesele comercializate, iar in ceea ce priveste garantia, patronul spunea ca acorda o garantie de la cateva luni la un an. Depinde de piesa. Nu cunostea nici el prevederile legale an aceasta privinta. Si nu avea un model de certificat de garantie care sa-l prezinte inspectorilor. Acesta risca o amenda cuprinsa antre 1.000 si 3.000 de lei daca nu face dovada ca acorda garantii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut