La Nusfalau, cultura are o noua valoare

Recent, la Nusfalau, s-a infiintat “Asociatia Culturala Baron Banffy Gyorgy”, in memoria celui care a fost literatul si muzicianul, traitor pe aceste meleaguri in secolul al XIX-lea. Membrii fondatori s-au intalnit, marti, 6 ianuarie 2009, la ceas de seara, in sala festiva a primariei cu membrii ordinari.
Presedintele asociatiei, Laszlo Zoltan jr., a transmis celor prezenti, mesajul de apreciere a initiativei si sprijin nemijlocit, din partea primarului, domnul Radu Mate si a protopopului-preot reformat Lukacs Iozsef, ei insisi oameni de suflet, preocupati de valorificarea interferentelor culturale ale comunitatii.
Dupa o scurta introducere in statutul asociatiei, facuta de doamna profesoara Budai Ecaterina, secretara asociatiei, a urmat o prelegere captivanta despre viata, activitatea si legatura baronului Banffy cu comuna Nusfalau. Cea care a incantat auditoriul cu date interesante despre cel care a inspirat denumirea asociatiei a fost doamna profesoara Posta Rozalia, actualmente pensionara, vicepresedinta a asociatiei.
Au urmat sugestiile si recomandarile celor prezenti pentru activitati de conservare, promovare si revigorare a valorilor culturale locale.
Intr-o vreme in care majoritatea dintre noi preferam culturalizarea “in papuci si halat”, acasa in fata televizorului sau a calculatorului, in marea noastra comoditate, intoxicati de atata politica sau stupide emisiuni de divertisment, cateva educatoare, invatatori, profesori, fosti elevi, pensionari, dar si reprezentanti ai altor domenii de activitate (avocatura, comert, medicina, cosmetica etc.) si-au propus, prin infiintarea acestei asociatii culturale, cateva obiective demne de inalte institutii de profil. Dintre acestea semnalam cateva: promovarea valorilor culturale specifice zonei de interferente etnice (maghiari, romani, rromi, slovaci, evrei) in randul comunitatilor de pe Valea Barcaului, prin actiuni de cunoastere, conservare si revigorare a obiceiurilor si traditiilor populare locale; promovarea pe mai departe a spiritului european pe care l-a reprezentat baronul Banffy Gyorgy in secolul al XIX-lea; ingrijirea, restaurarea si pastrarea monumentelor istorice si a edificiilor din localitate; infiintarea unor cercuri mestesugaresti(de cusaturi, tesaturi, impletituri etc.) si a unor cluburi pentru petrecerea timpului liber; crearea unui muzeu al satului pe structura celui existent, amenajat in urma proiectului de granturi cu tema “Scoala si comunitatea in valorificarea inteferentelor culturale in zonele multietnice”, castigat de Scoala “Petri Mor” din localitate, in anul 2005.
Speram ca aceste idei nu au fost doar intelese si retinute, ci mai mult decat atat, vor avea un impact de durata, contribuind la schimbarea opiniilor despre cultura si a comportamentului celor care le recepteaza.
Avem un public dornic de evenimente culturale, trebuie doar sa dorim si sa stim cum sa-l atragem spre cultura de calitate. La Nusfalau s-a ivit o sansa! Ar fi pacat sa o pierdem!Numai cunoscandu-l si respectandu-l pe cel de langa tine ai sansa sa fii cunoscut, inteles si respectat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *