Evenimentul s-a petrecut duminica, 25 ianuarie a.c., ora 19,00, in Sala Mare a Ateneului Roman, in cadrul unui Concert extraordinar, intitulat „Romania de maine”, organizat de Asociatia Partenerilor Diplomatilor Romani cu sediul la Helsinki, presedinte d-na ambasador Luminita Fatu, sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe si in parteneriat cu Radiodifuziunea Romana.
In concert si-au dat concursul staruri „de prima mana”, dintre care ii amintim pe Nicolae Licaret, Berty Barbera, Tudor Gheorghe, Felicia Filip si altii.
In acest exceptional spectacol, in fata reprezentantilor Presedintiei Romaniei, a Guvernului, a Parlamentului, a Ambasadelor straine acreditate la Bucuresti si a unor personalitati din cultura si media, au fost premiati cei mai talentati 8 copii din Romania, care s-au remarcat in diferite sectiuni ale culturii romanesti.
Folclorul a fost reprezentat de salajeanca Alexandra Chira, din Plopis, care a sustinut un moment de folclor autentic, din Salaj, incantand selecta asistenta prin calitatea interpretativa, dezin-voltura si farmec, in urma caruia a primit premiul si titlul de „Ambasador al culturii romanesti in lume”.
De altfel, scopul Concertului extraordinar a fost acela de a promova valorile spiritualitatii si culturii romanesti prin copii si tineri supradotati ai Romaniei si care prin talentul lor au un aport deosebit la innobilarea imaginii tarii noastre in lume.
Pe langa acest onorant titlu, Societatea Radiodifuziunii Romane o premiaza pe Alexandra cu imprimarea unui album, avand orchestratia Ansamblului Artistic al Radiodifuziunii si cu organizarea unui Concert special dedicat lansarii acestui album.
La numai 10 ani, Alexandra Chira a fost nominalizata in urma unei riguroase selectii prin participari la marile festivaluri nationale de folclor si a impresionantului sau palmares obtinut doar in doi ani de activitate artistica.
A colaborat si colaboreaza cu numeroase ansambluri folclorice, dintre care amintim: „Jidvei Romania”, „Crisana”, din Oradea, „Columna” si „Porolissum” din Zalau si altele.
A facut turnee deosebit de apreciate si cu ecouri dintre cele mai laudative in Grecia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Spania.
Alexandra a participat la numeroase festivaluri si emisiuni Radio si TV, dintre care le vom aminti doar pe cateva: „Tezaur folcloric”, „Cafeneaua astrelor”, „Debut 50 plus” – la TVR 1; „Ora populara” – TVR 2; „Dimineata cu Razvan si Dani”, „Album national” si „Sa v-amintiti, Duminica” – la National TV; „Festivalul Callatis” – Antena 1; „La izvorul dorului” si „Caravana” Radiodifuziunii Romane din Bucuresti – Favorit TV; „Drag de cantec” – Radio Favorit (Oradea); „De suflet” – Pro TV International; „Supermarket” – TVS Oradea – etc.
In luna aprilie 2008 a fost „o mica Mare” vedeta in Spectacolul organizat la Muzeul Satului din Bucuresti in onoarea delegatiilor participante la SUMMIT-ul NATO; in septembrie 2008 a concertat la Festivalul international „Cerbul de Aur” – Brasov si la Festivalul national de folclor „Strugurele de Aur” – Alba Iulia; in noiembrie 2008 a incantat asistenta la Concertul folcloric dedicat celor 80 de ani de radiodifuziune, iar in decembrie acelasi an a fost prezenta la spectacolul de folclor „4 ani din 4 zari”, organizat cu ocazia implinirii a 4 ani de televiziune Favorit TV.
Ca urmare a unor evolutii de exceptie, a fost premiata la numeroase concursuri nationale si internationale, premii la care multi interpreti de muzica populara nici nu indraznesc sa viseze. Vom aminti doar 10 dintre ele. Cifra 10 fiind si varsta artistei. Asadar: 1. Marele premiu si Trofeul Festivalului – Concurs „Tinere sperante^ – Gherla -Cluj; 2. Marele premiu si Trofeul „Rapsodia romaneasca” – la concursul organizat de Televiziunea Favorit TV; 3. Marele premiu si Trofeul Festivalului National de Muzica Populara Romaneasca „De la Ispas la Nasaud”; 4. Marele premiu si Trofeul Festivalului – Concurs National pentru copii „Flori de cantec romanesc” – Focsani; 5. Marele premiu si Trofeul Festivalului – Concurs International pentru tinere talente „Floare mandra a tineretii” – Cernauti (Ucraina); 6. Marele premiu si Trofeul Festivalului International „Fasanc 2008” Serbia; 7. Marele premiu si Trofeul Concursului „Varietati bihorene”; 8. Premiul de Excelenta oferit de Primaria Simleu Silvaniei pentru marea dragoste si exceptionala contributie adusa la pastrarea si promovarea folclorului romanesc autentic si stralucitul succes in concursuri; 9. Premiul de Excelenta oferit de Primaria Zalau pentru promovarea culturii si spiritualitatii romanesti in Ardeal si 10. Premiul Consiliului Judetean Salaj pentru „Increderea in oamenii si resursele Salajului in promovarea lor si constructia unui parteneriat solid”.
Revenind la titlul primit, de „Ambasador al culturii romanesti in lume” si la spectacolul festiv, sa amintim ca Alexandra a avut o prezenta scenica de exceptie, interpretand cu naturaletea-i cunoscuta piesa „Rasuna mandru, rasuna”. Din declaratia celor care au insotit-o, am aflat ca emotiile i-au coplesit pe ei, in timp ce Alexandra a dominat scena si pe cei peste 850 de participanti la spectacol. Spectacolul a facut parte dintr-un ciclu de reprezentantii prilejuite de implinirea a 80 de ani de radiodifuziune. Premiul primit de Alexandra in 25 ianuarie 2009, este cel mai mare si de prestigiu dintre toate cele primite in scurta-i cariera.
Parintii Alexandrei au tinut ca prin intermediul ziarului nostru sa-i transmita sincere multumiri doamnei prof. Cornelia Neaga, de la Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei, pentru modul profesional in care a pregatit-o si a indrumat-o in cei doi ani de cand frecventeaza aceasta institutie, precum si intreaga lor consideratie.