decembrie 3, 2022

La Multi Ani, Romania! La Multi Ani,Salaj!

 

rn

Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, la Jibou, la Simleu Silvaniei, la Zalau, institutiile publice au organizat programe dedicate implinirii a 101 ani de la Marea Unire. Singurul oras unde nu s-a organizat nimic in acest an, cu ocazia aceastei zilei nationale a fost Cehu Silvaniei. La Jibou, Ziua Nationala s-a sarbatorit cu o zi mai devreme, in Simleu Silvaniei si la Zalau s-a sarbatorit duminica la ore diferite, pentru a permite oficialitatilor sa fie prezente la fiecare din manifestarile organizate. La cele trei manifestari, noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode insotit de subprefectul Alexandru Vegh, de primari si de colonelul George Sas a primit onorul din partea garnizoanelor armatei, politistilor, jandarmilor, pompierilor si Crucea Rosie. De altfel,  Lucian Bode a dat citire mesajului Guvernului Orban cu ocazia Zilei Nationale, dupa care in mesajul sau, la Zalau, a declarat:"Ziua Nationala este ziua, care ne reaminteste de sacrificiul celor, care nu mai sunt si de datoria pe care o avem fata de viitor”.

rn

"1

rn

La Jibou, primarul Dan Ghiurco in discursul sau a citat din manifestele trimise romanilor ardeleni in primul razboi mondial “Frati romani,bucurati-va! Ceasul mantuirii noastre a sunat. Visul vostru de veacuri se va implini. De acum s-a sfarasit cu prigonirile veti putea vorbi limba voastra in liniste(…), de acum veti fi un popor liber pe pamantul lui”.

rn

"jibou"

rn

La Simleul Silvaniei, primarul Septimiu Turcas a vorbit despre recunostiinta: “fiecare natie are, de a lungul unui an, o zi in care sentimentul de recunostiinta, se transforma intr-un sentiment de bucurie. Pentru noi romanii, ziua de 1 decembrie, este ziua in care ne aplecam cu recunostiinta in fata tuturor acelora care au luptat pentru ca astazi noi romanii sa fim liberi”.

rn

"Simleu"

rn

La Zalau, primarul Ionel Ciunt a vorbit despre maretia momentului: “In istoria poporului roman exista foarte multe momente insemnate, dar unul le intrece pe toate. Cel mai important si cel mai maret, este si cred ca va ramane 1 Decembrie 1918”.

rn

Atat din imaginile care au fost postate pe retele de socializare, dar si de la fata locului, de la aceste manifestari, se vede clar, cum in cele trei orase ale Salajului, romanii au inteles importanta acestui eveniment si indiferent de temperatura de afara frig la Simleu, mai putin frig si insorit la Zalau), au participat in numar neasteptat de mare, impreuna cu copii, la paradele militare organizate cu acest prilej.

rn

 

rn

"Zalau

rn

 

rn

“Impreuna suntem mai puternici”, “unirea se construieste in fiecare zi”

rn

In Municipiu, primarul Zalaului a dorit sa-si manifeste constatarea cum ca in tara noastra ar fi prea multa ura, dezbinare si neintelegere intre romani”, astfel ca a vrut sa aduca in antiteza cu “uratul momentului”, legat si de competita electorala, care s-a desfasurat luna trecuta, momentul de la Alba Iulia, pe campul lui Horea, cand in fata Adunarii Nationale, episcopul greco-catolic Iuliu-Hossu s-a imbratisat cu episcopul ortodox Miron Cristea. Primarul a amintit fraza memorabila “precum ne vedeti astazi imbratisati frateste, asa sa ramana imbratisati pe veci toti frati romani”, astfel ca a vrut sa dea “de acasa de la Iuliu Maniu, un semn de unitate pentru toata tara”. Edilul a invitat reprezentatii partidelor pe Tiberiu Marc (PSD), Lucian Bode (PNL), Seres Denes (UDMR) Cristian Viasu (USR) sa-si dea mana pe scena pentru a face “ceea ce trebuie pt Zalau, pentru Salaj, pentru tara”. Cu exceptia reprezentantului USR-ului nefiind prezent pe scena, ceilalti trei reprezentanti de partide si-au unit mainile cu primarul orasului Zalau, in timp ce acesta declara ca “impreuna suntem mai puternici”, ca “unirea se construieste in fiecare zi” si isi incheia discursul cu urarile “La Multi Ani, romani! La Multi Ani, Romania!”.

rn

 

rn

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *