noiembrie 29, 2022

La festivitatile de deschidere a anului scolar din Salaj avem azi parlamentari fericiti si profesori bosumflati

Prima zi de scoala este zi libera pentru deputati, pentru ca alesii sa poata participa la festivitatile de deschidere a anului scolar. 

“Lunea viitoare, (azi – n.r.) deputatii au activitate în teritoriu, marti va fi zi cu programul zilei de luni, iar miercuri cu programul zilei de marti”, a anuntat secretarul Camerei Deputatilor, Ioana Bran. Decizia a fost luata în sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
I-am intrebat de deputatii salajeni la ce unitati de invatamant vor participa cu ocazia deschiderii noului an scolar.
Deputatul PSD Iuliu Nosa ne-a declarat ca, la fel ca in anii precedenti, va trai emotia primei zile de scoala in calitate de bunic. Deputatul Nosa spune ca va participa azi la festivitatile de deschidere a anului scolar alaturi de nepotii sai, Razvan, elev in clasa I, la Scoala Gimnaziala “Gheorghe Lazar” din Zalau, si Alex, elev in clasa a III-a, la Scoala Gimnaziala “Simion Barnutiu” Zalau.
Liviu Balint, deputat PSD, ne-a declarat ca a fost invitat sa participe la deschiderea anului scolar la Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu” din Jibou, localitatea sa de domiciliu. Liviu Balint va avea dubla calitate, de invitat oficial din partea conducerii scolii, dar si de parinte, fiul sau fiind “boboc” la acest liceu. “Am bucuria de a-l avea pe fiul meu, Darius Bogdan Balint, elev in clasa a IX-a, la specializarea Matematica Informatica”, ne spune deputatul PSD.
Daca deputatii si-au votat zi libera pentru a participa la deschiderea anului scolar, parintilor le-au respins aceasta “facilitate”. Desi a fost dezbatuta o initiativa legislativa privind acordarea unei zile libere pentru parinti in prima zi a fiecarui an scolar, Camera Deputatilor a respins proiectul in martie 2016. Prin urmare, prima zi a anului scolar 2016 – 2017, ziua de 11 septembrie, ramane zi lucratoare pentru parinti. Daca vor sa fie alaturi de copii in prima zi de scoala, mai ales cei care au copii in clasele primare, trebuie sa isi ia o zi de concediu; asta daca o pot obtine.

Profesorii protesteaza in prima zi
de scoala cu o scrisoare-manifest

Inceperea anului scolar este umbrita de neonorarea promisiunilor de catre actuala guvernare privind majorarea salariilor profesorilor, neacordarea tichetelor de vacanta si a tichetelor de masa. Cadrele didactice spun ca, desi li s-a promis, noua lege a salarizarii nu le reda statutul in societate pe care l-au avut in urma cu multi ani si pe care ei ar trebui sa-l aiba.
Prin urmare, prima zi de scoala este si zi de proteste pentru dascalii salajeni. Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din “nvatamant Salaj, a transmis o scrisoare-manifest colegilor din fiecare unitate de invatamant, cu scopul de a fi citita la festivitatea de deschidere a noului an scolar. “n scrisoare se solicita politicienilor, printre altele, sa nu faca baie de multime prin careurile scolilor si gradinitelor.

Dragi elevi si profesori, stimati parinti!

Deschiderea anului scolar este pentru noi toti un moment emotionant !
Scoala este locul în care pasim cu încredere si speranta spre a ne desavârsi ca oameni!
Daca pentru elevi si parinti începutul anului scolar este întotdeauna un motiv de bucurie, pentru noi, cei de la catedra, bucuria este umbrita de crasul dispret cu care actuala clasa politica trateaza corpul profesoral!
EDUCA{IA ar trebui sa fie pentru România Proiectul de {ara menit sa asigure viitorul ei în Europa si în lume!
Guvernul si Parlamentul României plaseaza salariatii din învatamânt în coada grilei din Legea Salarizarii, masura a “pretuirii” pe care le-o acorda!
Au uitat promisiunile mincinoase din programul de guvernare privind majorari salariale, vauchere de vacanta, tichete de hrana si, preocupati doar de propria bunastare, de cea a clientelei politice si de a celor ce-i sprijina în campaniile electorale, au majorat propriile salarii si pe ale sustinatorilor, au acordat È™i È™i-au acordat pensii speciale, iar, în final, au constatat ca “nu mai sunt bani” pentru învatamânt!
Asta înseamna pentru ei respectarea legii privind procentele din PIB acordate educatiei, asta înseamna respectarea hotararilor judecatoresti irevocabile pentru plata drepturilor salariale si a dobânzilor!
Ei au puterea, ei sunt Puterea!
În acest moment trist, din aceasta perspectiva, pentru oamenii scolii, trebuie sa dam dovada de demnitate, suntem datori sa ne pretuim elevii într-un parteneriat pentru o educatie bazata pe competente, constienti ca prin viitorul lor cladim si viitorul nostru!
Cerem colegilor nostri ca, în aceasta zi, sa refuze baile de multime pe care le fac în fiecare an politicienii! Aceasta va fi o masura a deciziei de a ne continua lupta pentru recâstigarea prestigiului social si a respectului pentru nobila profesie de dascal.
O salarizare echitabila, care sa recunoasca rolul nostru în societate, este un deziderat pentru atingerea caruia e nevoie de solidaritate si încredere, de hotarâre si speranta!
Pentru ca EDUCA{IA sta la temelia oricarei natiuni!

Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *