ianuarie 31, 2023

La creșă, de la 0 luni. Părinții pot însoți copilul două săptămâni, pentru acomodare

Este oficial. Copiii pot fi înscriși la creșă de la 0 luni, creșele vor avea trei grupe – mică, mijlocie și mare, iar părintele sau reprezentantul legal are dreptul să însoțească copilul pentru acomodare cel mult două săptămâni de la înscriere.

Toate aceste noutăți vin după adoptarea, la sfârșitul lunii aprilie, a Metodologiei privind funcționarea creșelor publice și a altor unități de educație antepreșcolară, act care vine să sprijine aplicarea legii promulgată de președintele Iohannis în luna ianuarie a acestui an.

Actul prevede posibilitatea înscrierii copiilor la creșă încă din primele zile de viață și, totodată, introducerea grupelor la creșă, pe modelul grupelor de la grădiniță: grupa mică (0-12 luni), grupa mijlocie (13-24 de luni), grupa mare (25-36 de luni). Prin lege, a fost majorat și numărul copiilor dintr-o grupă de creșă: grupa mică 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9; grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15; grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Metodologia prevede și o perioadă de tranziție pentru copil, astfel că părintele sau reprezentantul legal are dreptul să stea cu copilul la creșă, pentru a-l acomoda, cel mult 2 săptămâni după înscriere, adică 10 zile lucrătoare.

La stat, reguli ca la privat

O altă noutate reglementată prin metodologia de aplicare a legii este modul în care educatorul comunică părinților evoluția copiilor.

Asemenea sistemului privat, educatorul-puericultor din creșe și alte unități de educație timpurie antepreșcolară are obligația de a comunica în scris părinților/ reprezentanților legali ai copiilor, prin orice mijloace de comunicare, semestrial sau ori de câte ori este necesar, cel puțin următoarele informații, cu avizul directorului/coordonatorului/șefului de centru de zi: progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare; starea emoțională și afectivă a copiilor; dificultăți/ deficiențe identificate; orice alte elemente care necesită luarea unor măsuri sau a căror cunoaștere de către părinți/ reprezentanți legali este necesară pentru dezvoltarea armonioasă, optimă a copiilor.

De asemenea, pentru evaluarea potențialului copilului și stimulării dezvoltării optime a acestuia, creșele și unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară trebuie să colaboreze cu psihologi, mentori, metodiști ai inspectoratului școlar județean/al municipiului București, precum și cu alți specialiști, în baza unor protocoale de colaborare.

Creșa trebuie să fie dotată, obligatoriu, cu un cabinet medical, medic sau asistent medical.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

În perioada vacanțelor școlare se poate restrânge activitatea unității de educație timpurie antepreșcolară, în funcție de situația cererilor primite din partea părinților, cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice.

Drepturi și obligații pentru părinți

Părinții sau reprezentanții legali ai copilului trebuie să știe că au dreptul la: consiliere și sprijin din partea personalului unității de educație timpurie antepreșcolară pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce privește educația copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum și pentru probleme de ordin medical și/sau social; primirea oricăror informații necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul le poate furniza, în funcție de evoluția copilului.

În același timp, părinții sau reprezentanții legali ai copilului sunt obligați să comunice reprezentanților unității orice informații cu privire la starea de sănătate a copilului, precum și informații necesare dezvoltării armonioase, optime a copilului.

Părinții sunt obligați la plata unei contribuții lunare de întreținere/contribuție de hrană, stabilită prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, după consultarea părinților.

Sunt scutiți, integral sau parțial, de la plata contribuției lunare de hrană, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinții/ reprezentanții legali care au în îngrijire copii ce sunt expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii. Contribuția poate fi achitată și prin tichete de creșă, tichete sociale și/sau cupoane sociale, potrivit legii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut