La Cehu Silvaniei, lectie de istorie

Martie 2009 – dupa 90 de ani de la disparitia marelui patriot Gheorghe Pop de Basesti, Liceul din Cehu Silvaniei, care-i poarta numele, a gazduit Simpozionul “Gheorghe Pop de Basesti – in memoriam”. Organizat sub egida Consiliului Judetean Salaj, a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, Casei de Cultura din Cehu Silvaniei, simpozionul s-a dovedit a fi o adevarata lectie de istorie, cu adanci rezonante sufletesti.
Manifestarea a fost deschisa prin intonarea “Imnului lui Gheorghe Pop de Basesti” de catre un grup de copii de la |coala gimnaziala din Basesti, Maramures, sub indrumarea prof. de istorie Harieta Dragos. Au urmat comunicarile stiintifice: istoric dr. Elena Musca “Gheorghe Pop de Basesti – profil de tribun”; cercetator st. drd. Marin Pop: “Aspecte privind activitatea politica a lui Gheorghe Pop de Basesti si comemorarea lui de catre salajeni in anii1923 si 1935”, la care s-a alaturat prof. univ. dr. Ioan Puscas cu un Cuvant de suflet intitulat: “…vazura ochii mei mantuirea Neamului”.
Au mai tinut comunicari pe aceeasi tema: prof. Ioan Lazar Muresan, prof. Traian Rus, din Oarta de Sus, Maramures care a vorbit despre “Gheorghe Pop de Oarta, 1865-1933”; prof. Viorel Pop, din Farcasa, Maramures care a recitat poezia “La mormantul lui Gheorghe Pop de Basesti”. Din partea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Salaj – consilier Ileana Petrean-Pausan si preot vicar Ioan Ghiurco au prezentat cartea “Bisericile de lemn din Salaj” aparuta la Ed. Silvania, Zalau, 2008 si ai carei autori sunt, alaturi de regretatul prof. dr. Gheorghe Chende Roman.
In incheiere, un grup de copii de la Scoala gimnaziala “Andrei Muresanu” din Cehu Silvaniei, sub indrumarea inv. Tanta Lazar Muresan a prezentat un microrecital de cantece si poezii dedicate mamei. La simpozion au participat oficialitatile orasului (primar Varga Andrei), cadre didactice din oras si din judetele vecine, elevi si cetateni onorabili. Adresam felicitari conducerii liceului gazda,director Maria Cordea, d-lui Ioan Lazar Muresan care a pus mult suflet pentru buna reusita a simpozionuli; calde multumiri celor care au animat aceasta manifestare de suflet, cu atata patos si indemn la iubire de neam!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *