noiembrie 29, 2022

La cat va ajunge, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut?

Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat vineri, 13 decembrie 2019, cresterea salariului minim brut de la suma de 2080 de lei la 2230 de lei.

rn

Hotararea privind cresterea salariului minim va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2020. Practic, valoarea bruta a salariului minim va fi majorata cu 150 de lei.

rn

Pentru a ajunge la aceasta crestere cu 7,2%, Guvernul a avut in vedere o formula de calcul bazata pe rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, dar si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice. Conform autoritatilor, peste 1,3 milioane de salariati vor beneficia de aceasta majorare, adica aproape un sfert dintre salariatii activi in Romania.

rn

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 13,327 lei/ora", se arata in Hotararea de Guvern.

rn

Cati bani vor castiga cei cu studii superioare?

rn

In cazul persoanelor cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul minim de baza va ramane acelasi, adica 2.350 de lei lunar. Referitor la salariul minim diferentiat din constructii, si acesta va fi pastrat, dar oricum este valabil doar pana in 2028 si ramane de vazut daca va mai fi majorat de-a lungul anilor.

rn

"Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora", se mai arata in Hotararea de Guvern.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *