Klaus Iohannis: Din 15 mai intram in stare de alerta. Se deschid saloanele, cabinetele stomatologice si muzeele

Seful statului, Klaus Iohannis a anuntat luni, 4 mai 2020, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, ca nu va prelungi starea de urgenta dupa data de 14 mai, urmand ca din 15 mai in Romania sa fie instituita starea de alerta. El a spus ca va ramane in vigoare interdictia de a se strange mai mult de 3 persoane.
"Dupa 15 mai putem, in principiu, sa ne miscam in interiorul localitatii. Dar e bine sa nu exageram. Nu va mai fi nevoie sa declaram unde mergem", a precizat seful statului.
"Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de ingrijire personala – coafura, frizerie. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate se vor deschide in conditii speciale de distantare sociala. Mastile vor fi obligatorii in spatii publice inchise, in mijloace de transport in comun. Relaxarea nu se va aplica in localitatile aflate in carantina", a mai anuntat presedintele.
Va prezentam declaratia presedintelui Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro:
"Am finalizat intalnirea pe care am avut-o cu premierul si mai multi ministri, am analizat situatia in care ne aflam. O sa incep cu ceva legat de zilele care au trecut. Am vazut cu totii ca lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte multumit de felul in care oamenii au reactionat la apelul autoritatilor si chiar daca a fost 1 mai nu am avut incalcari semnificative ale regulilor.
Am analizat mai multe chestiuni si unele dintre deciziile pe care le-am luat sunt de interes.
In primul rand starea de urgenta nu va fi prelungita. Nu voi emite un nou decret. Si in acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgenta. incepand din 15 mai pentru a tine epidemia sub control vom intra intr-o stare de alerta.
Aceasta stare de alerta este prevazuta de legislatia specifica care clarifica cum se actioneaza in situatia unei epidemii.
Situatia nu s-a imbunatatit inca. Nu vreau sa apara impresia ca epidemia a trecut. Nu a trecut, din pacate. Am avut si astazi peste 300 de persoane testate pozitiv.
Insa, trebuie sa mergem mai departe si asta se concretizeaza in starea de urgenta.
Cateva lucruri se schimba. Dupa 15 mai ne putem misca in interorul localitatii unde avem treaba. Deplasarile sa se faca atunci cand sunt necesare.
Relaxarea se va face pas cu pas si fiecare pas va dura 2 saptamani. Urmatorul calup de relaxare va veni la inceputul lunii iunie.
Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de ingrijire personala. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice si muzeele.
Masurile de relaxare nu se aplica in localitatile care sunt in carantina.
Acolo aceasta relaxare nu va avea loc decat atunci cand ni se spune de la experti ca pericolul este diminuat.
Deplasarile vor fi restrictionate pentru a pleca din localitate. Sunt cateva exceptii. Este voie sa se plece pentru probleme medicale, in interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Ramane restrictia ca sunt interzise intalnirile cu mai mult de trei persoane.
Un aspect important. Sportivii de persformanta vor putea in conditii speciale sa inceapa cantonamentele dar nu vor incepe competitiile sportive decat dupa o perioada destul de lunga. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive.
In final vreau sa mentionez o tema, chestiunea care tine de autonomia tinutului Secuiesc.
Am facut atunci niste afirmatii. Eu nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara. ii repsect. Marea majoritate sunt oameni de treaba, harnici. Problema pe care o am este cu politicienii, in special din PSD care au incercat sa promoveze legislatie care priveste autonomia tinutului Secuiesc. Este surprinzator si suparator.
Au incercat sa se scoata si dupa scurt timp au picat legislatia in Senat. Dar iata ca vin dovezi ca nu a fost o chestiune singulara. Culmea, in Senat a trecut tot tacit o alta chestiune a UDMR, un cod administrativ in varianta UDMR.
Acest cod introdus de UDMR prevede obligativitatea limbii maghiare in unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate sa spuna ca nu a stiut. Pentru ca a trecut prin comisiile Senatului unde membrii PSD au votat pentru.
Acum, probabil dupa ce am aratat public vor gasi o forma sa voteze si impotriva acestei legi
Nu putem sa ne facem ca nu vedem cum PSD e in situatia de a promova anumite legi care vin sa duca la autonomia tinutusui Secuiesc ori asa ceva e pur si simplu neconstitutional si nu voi tolera aparitia unor astfel de legi", a declarat Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *