noiembrie 26, 2022

Judeţul Sălaj funcţionează pe lemne cand vine vorba de incălzirea locuinţelor

Din cauza preţului în creştere, anul trecut românii au consumat cu 34 la sută mai puţin gaz decât în 2008


Încălzirea pe lemne câştigă pe zi ce trece teren în faţa gazului, cu toate că civilizaţie ar însemna un parcurs exact invers. Preţul mare la gazele naturale îi face însă pe sălăjeni să opteze pentru încălzire pe lemn. Dacă o gospodărie se încălzeşte toată iarna cu un transport de lemne al cărui preţ mediu este de 1.200 de lei, preţul plătit de un apartament încălzit cu gaz este aproape dublu.
Accesul la utilităţi este un indicator care plasează România pe ultimele locuri din lume, în com¬pania unor ţări pre¬cum Nigeria, Cambodgia sau Pa¬kistan. Două din trei lo¬cuinţe din România se încălzesc sau îşi pre¬pară mân¬carea la butelie sau la foc cu lemne. Practic, nu¬mai 3 milioane de locuinţe din cele aproape 8,5 din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
Anul tre¬cut, consumul de gaze a scăzut cu aproape 10 la sută, astfel că la nivelul anului 2015 s-a consumat cu aproa¬pe 34 la sută mai puţin gaz decât în 2008, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.

72 la sută dintre sălăjeni
preferă încălzirea cu lemne

Din totalul locuinţelor din Sălaj care beneficiază de instalaţie de încălzire, 71,9 la sută preferă încălzirea cu lemne, în timp ce doar 28,1 la sută sunt încălzite cu gaze naturale. Din totalul de 98.722 de locuinţe, câte sunt în judeţul Sălaj, 62.128 de locuinţe sunt încălzite cu sobe pe lemne, în timp ce alte 8.910 locuinţe sunt încălzite cu centrale pe lemne, conform datelor de la recensământul populaţiei din 2011. În total 71.038 de locuinţe se încălzesc cu lemne.
În mediul rural, încălzirea cu gaze naturale este aproape inexistentă. Din totalul de 62.022 de locuinţe din mediul rural, 54.536 de locuinţe se încălzesc cu sobe pe lemne, în timp ce alte 6.682 de locuinţe au centrale de încălzire cu lemne. Aşadar, în mediul rural 61.218 locuinţe se încălzesc cu lemne, 582 de gospodării se încălzesc cu gaze, iar 222 de locuinţe sunt încălzite cu alte surse.

Zălăuanii n-au altă şansă,
decât să ardă gazul pe banii lor

Zalăul conduce topul localităţilor unde predomină încălzirea cu gaz. Din cele 24.509 locuinţe din Zalău, 20.168 sunt încălzite cu gaz. Încălzire în sistem centralizat nu mai există, iar încălzirea cu lemne este imposibilă la bloc. Zălăuanii au renunţat în cvasitotalitatea lor la încălzirea centralizată şi şi-au instalat centrale de apartament pe gaz în anii 90, când preţul gazului era încă accesibil.
La polul opus, în ce priveşte mediul urban, stop_coloana în oraşul Cehu Silvaniei doar 455 de locuinţe se încălzesc cu gaze din reţeaua publică, în timp ce în Şimleu Silvaniei la reţeaua publică de gaze sunt racordate 2.021 de locuinţe, iar în Jibou sunt racordate 2.046 de locuinţe, conform Recensământului din 2011. Cele mai multe locuinţe din mediul rural care se încălzesc cu gaze din reţeaua publică sunt în Crişeni (200 de locuinţe); Surduc (91 de locuinţe); Ileanda (94 de locuinţe) şi Benesat (74 de locuinţe).
În Sălaj sunt şi 59 de locuinţe care se încălzesc cu ajutorul buteliei. Dintre acestea, cele mai multe sunt în Zalău – 14, alte 10 sunt în Şimleu Silvaniei, 3 în Crasna, 3 în Crişeni, 3 în Ip. Sunt şi alte localităţi care figurează cu câte o locuinţă încălzită astfel.

Sălăjenii gătesc la focul sobei sau la butelie

Cei mai mulţi dintre sălăjeni folosesc în bucătărie pentru gătit soba alimentată cu lemne sau aragazul cu butelie. 67,5 la sută dintre sălăjeni folosesc soba sau butelia, în timp ce doar 31 la sută folosesc gazele din reţeaua publică. Doar 0,3 la sută din sălăjeni gătesc cu energie electrică.
Astfel, 34,5 la sută dintre gospodine, adică 34.911, gătesc în bucătărie cu butelie. Alte 33 la sută dintre gospodine (33.446) gătesc pe soba cu lemne, în timp ce doar 31.748 de bucătării sunt dotate cu gaze din reţeaua publică pentru aparatele de gătit.
Chiar şi în Zalău, unde reţeaua de gaz este bine extinsă, mai sunt familii care au în bucătărie o sobă sau un aragaz cu butelie. Aşa se face că în Zalău 23.209 bucătării au aragaz alimentat cu gaz din reţeaua publică, în timp ce alte 741 de bucătării au în dotare aragaz cu butelie. Mai sunt şi 326 de locuinţe unde proprietarii gătesc cu ajutorul sobei pe lemne.
Cele mai multe butelii cu gaz se folosesc pentru gătit în Şimleu Silvaniei, acolo unde 2.786 de locuinţe au în dotare aragaz cu butelie. Din mediul rural, comunele Crasna şi Sărmăşag conduc topul gospodăriilor în care se foloseşte butelie cu gaz, cu 1.940 de astfel de gospodări. Cele mai multe sobe cu lemne pentru gătit, în număr de 1.141, sunt folosite în comunele Almaşu şi Buciumi.
Gazul natural din reţeaua publică nu este folosit deloc pentru gătit în 28 de comune din judeţ, dintr-un total de 57 de comune, conform datelor de la Recensământul din 2011.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *