Judecătorii l-au scăpat pe medicul Jidveianu de controlul judiciar dar tot nu are voie să profeseze în sistemul public

Medicul chirurg pediatru Horea Jidveianu, trimis în judecată de procurori pentru luare de mită în formă continuată, a scăpat de măsura controlului judiciar.

Înainte de Paști, magistrații de la Tribunalul Sălaj au admis plângerea formulată de medic împotriva ordonanței procurorilor care prevedea menținerea măsurii controlului judiciar. Rămâne însă obligatorie obligația medicului Jidveianu de a nu lua legătura, în niciun fel, cu martorii din dosar.
“(…) admite plângerea formulată, prin apărător ales, de JNH împotriva Ordonanţei (…) Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj (prin care s-a menţinut măsura controlului judiciar ;i obligaţiile impuse inculpatului, mai puţin obligaţia de a nu legătura, direct sau indirect, pe nicio cale cu martorii audiaţi sau care vor fi audiaţi (…) și, în consecință: Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul JNH”, a decis judecătorul de drepturi și libertăți cetățenești de la Tribunalului Sălaj. Sentința este definitivă.

În schimb, tot magistrații de la Tribunalul Sălaj au respins solicitarea medicului de a putea profesa în continuare. Judecătorul a respins ca neîntemeiată plângerea formulată de inculpat împotriva ordonanţei procurorilor prin care s-a menţinut obligaţia de a nu exercita profesia de medic chirurg pediatru în cadrul sistemului sanitar public, în exercitarea căreia ar fi săvârşit faptele cercetate. 

În 14 decembrie 2022, doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență, Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, au fost reținuți sub acuzația de luare de mită. În cazul medicului Jidveianu, procurorii solicitaresă măsura arestului preventiv, dar aceasta a fost înlocuită de judecător cu măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Sălaj a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a decis să mențină măsura controlului judiciar dar să aprobe interzicerea exercitării profesiei pe perioada controlului judiciar.

Medicul Jidveianu este acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale). Potrivit procurorilor, din probele administrate până în acest moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a primit sume între 100 și 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii.

În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Așchilean, medic primar chirurg pediatru, acesta este acuzat și el de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale ca și colegul său, a primit, spun procurorii, sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, tot pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei.

În cazul său, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, fără interdicția de a-și exercita profesia.

Aprecierea diferită a situației juridicie în cazul celor doi inculpați a fost justificată de anchetatori prin prisma faptului că gravitatea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților a fost diferențiată. În plus, s-a avut în vedere și conduita procesuală a medicului Ioan Așchilean, care a recunoscut faptele de care este acuzat, situație în care anchetatorii au apreciat că măsura controlului judiciar este suficientă asigurarea bunei desfășurări a procesului penal și pentru prevenirea săvârșirii unei alte infracțiuni.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual penal de administare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *