Jibouanul Szabo Istvan regizeaza la Chicago

Tanarul regizor Szabo K. Istvan, originar din Jibou, regizeaza o piesa de teatru in Statele Unite, a carei premiera va fi de Ziua Nationala a Romaniei.
Regizorul Szabo K. Istvan, originar din Jibou, a fost invitat in Statele Unite ale Americii pentru a pune in scena o piesa de teatru. Tanarul regizor va pleca spre Chicago in 18 octombrie, unde are contract cu Trapdoor Theatre pentru a realiza in premiera americana montarea piesei „Cuvantul progres suna cumplit de fals in gura mamei mele”, semnata de dramaturgul roman Matei Visniec. „Imediat ce voi ajunge la Chicago, vom face un casting pentru alegerea actorilor care vor face parte din distributie”, a precizat pentru Graiul Salajului regizorul Szabo K. Istvan. Potrivit acestuia, premiera spectacolului va avea loc pe data de 1 decembrie, chiar de Ziua Nationala a Romaniei.
Premiera americana
Regizorul jibouan s-a remarcat deja in peisajul teatral romanesc si nu numai. La doar 34 de ani, Szabo K. Istvan este director artistic la Teatrul din Oradea si a fost invitat sa monteze piese in Ungaria si in Germania. Daca pentru americani va fi prima intalnire cu piesa dramaturgului Matei Visniec, si pentru Szabo K. Istvan reprezinta o premiera – merge pentru prima data in Statele Unite ca regizor.
„Cuvantul progres suna cumplit de fals in gura mamei mele”
Matei Visniec face parte dintre autorii care indraznesc sa atace problematica dramelor din ziua de astazi. In piesa „Cuvantul progres suna cumplit de fals in gura mamei mele”, el ne infatiseaza refugiatii unei foste Iugoslavii devenite groapa comuna, la numai doua ore de zbor de Paris. Denuntarea ororii prin ras se afla in centrul unui tip de a scrie care este periculos, incorect-politic, ce refuza nivelarea valorilor. Aceasta este istoria unui pamant somat sa-si dezvaluie cadavrele inaintea oricarei incercari de reconstructie, potrivit criticilor de teatru.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *