octombrie 3, 2022

“Izvorul Zanelor” a fost retrasă din toate magazinele din județ

Se așteaptă însă analizele de la mai multe sortimente de apă de masă care se găsescîîn prezent pe rafturile magazinelor


Apa îmbuteliată vândută în magazinele din Sălaj este în vizorul Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și al Protecției Consumatorilor.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorui Sălaj a demarat la mijlocul lunii martie controale în toate marile magazinele din municipiu, dar și în unități comerciale de pe raza județului, fiind ridicate probe de apă plată îmbuteliată din toate sortimentele.
Cum anumite sortimente de apă se comercializează numai în unele zone din țară, ANPC a solicitat din Sălaj în mod special probe din apa plată “Cristal Perla”, pe lângă toate celelalte sortimente trimise de Comisariatul Județean spre analiză.
Dorel Fekete, comisar șef în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Sălaj, declara ieri pentru Graiul Sălajului că se așteaptă rezultatele pentru mostrele de apă recoltate din magazinele sălăjene și trimise spre analiză la laboratoarele Larex din București și Baia Mare.
Nu știm care vor fi rezultatele. Cert este că unul dintre produsele necorespunzătoare, chiar periculoase pentru sănătatea consumatorului, s-a aflat până în urmă cu două săptămâni și pe rafturile magazinelor din Sălaj. Este vorba de apa “Izvorul Zânelor”.
Ape de care să ne ferim
Până acum, la nivelul județului nostru a fost depistată ca necorespunzătoare doar apa plată îmbuteliată Izvorul Zânelor.
Inspectorii ANPC au efectual controale în toate zonele țării și au depistat încă trei sortimente de apă plată neconformă din punct de vedere microbiologic, indicele NTG (numărul total de germeni) fiind depășit.
stop_coloana Este vorba despre Winny – apă de izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri (parametrul NTG avea valoarea de 1.000, față de limita admisă de 100).
Alt produs neconform este apa de masă necarbogazoasă Aro. Nu corespunde din punct de vedere microbiologic (NTG avea valoarea de 20.000, în loc de limita prevăzută de 100).
Nici apa de izvor Calipso nu corespunde din punct de vedere microbiologic (NTG 14.700, față de limita admisă de 100).
Periculoasă este și apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET de 5 litri (NTG 2.000, față de limita prevăzută de 100).
Apa de izvor plată “Izvorul Zânelor”, care a vost vândută și în Sălaj, nu corespunde din punct de vedere microbiologic (NTG 2.800, față de limita de 100).
Chiar dacă sortimentele de apă enumerate mai sus ca neconforme nu au fost sau nu mai sunt comercializate în Zalău (excepție a fost Izvorul Zânelor), asta nu trebuie să ne facă nepăsători față de ce apă cumpărăm. Mulți dintre noi merg la Cluj, Baia Mare, Oradea, la marile lanțuri de magazine, unde își fac cumpărăturile. O neatenție combinată cu neștiință te poate face să-ți aduci otrava în casă.
Apa “Meseșul”, îmbuteliată în Sălaj, este OK
Cât despre apa îmbuteliată în Sălaj sub marca “Meseșul”, care se comercializează în magazine, Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, spunea ieri că aceasta corespunde din toate punctele de vedere, constatare făcută în urma analizelor fizico-chimice, bacteorologice și ale radioactivității.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.