În cadrul celei de-a 15-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, vineri, 31 martie, de la ora 16.00, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, va avea loc prezentarea cărții semnate de Marin Pop, „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”, volum apărut la Editura „Școala Ardeleană”, sub egida Academiei Române – Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundației Transilvania Leaders, Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Volumul dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la naștere și la 70 de ani de la trecerea în eternitate a fost lansat în 4 februarie 2023, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și în 17 februarie 2023, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.
„Gândind la readucerea în atenția contemporanilor a portretului unei asemenea personalități importante, Editura Școala Ardeleană și partenerii ei au lansat Proiectul editorial «Iuliu Maniu». Concretizarea acestui demers constă și în publicarea volumului întocmit de istoricul Marin Pop, «Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin». De la bun început trebuie spus că ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasică și nici un studiu monografic. Este mai degrabă un portret alcătuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii care au avut ca preocupare viața și activitatea politică a lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii și articole publicate de Marin Pop în reviste de cultură și socio-politice, între care amintim valoroasa publicație «Caiete Silvane» (Zalău). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evoluția lui Iuliu Maniu în spațiul public, preponderent în epoca interbelică. Autorul a realizat o bogată documentare arhivistică, a investigat presa vremii, memorialistica și a intervievat câteva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducând interpretări istoriografice noi. În același timp, prin tematica propusă și stilul exprimării, istoricul sălăjean Marin Pop se adresează tuturor cititorilor interesați și fascinați de personalitatea extraordinară a celui căruia după Marea Unire i se spunea «Sfinxul de la Bădăcin»”, precizează prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, despre Marin Pop și cartea „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”.
Multe cărți se scriu, adevărul e numai unul, Maniu a fost aruncat în închisoare pe viață de judecătorii regelui, a fost victima regimului regal !