ITM Salaj despre cat de mult si de grav este incalcata legislatia muncii in judet

5
1093

 

ITM Salaj despre cat de mult si de grav  este incalcata legislatia muncii in judet

Directorul ITM Salaj, Luminita Nemes, ne informeaza ca activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj se desfasoara in baza Programului Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii stabilit pentru anul 2019, precum si a Planului Anual de Actiuni pentru indeplinirea Obiectivelor cuprinse in Programul de Guvernare 2016 – 2020 si ca, drept urmare, pe parcursul lunii aprilie s-au desfasurat controale in domeniile de competenta: relatii de munca si securitate si sanatate in munca privind respectarea legislatiei in vigoare. 

In domeniul relatiilor de munca au fost controlati un numar de 76 agenti economici, din care 25 au fost sanctionati, aplicandu-se 5 amenzi, in cuantum total de 26.500 lei, si 40 de avertismente.
In urma controalelor a fost depistata o persoana care muncea fara a avea intocmit contract individual de munca, angajatorul fiind sanctionat contraventional.
Incalcari ale prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi: nerespectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal; nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara; nerespectarea obligatiei ca salariatului sa i se elibereze adeverinta de vechime la incetarea activitatii.
Deficientele constatate pentru care s-au aplicat avertismente, se refera la: nerespectarea prevederilor privind sarbatorile legale; nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara; nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de catre fiecare salariat; nerespectarea obligatiei pastrarii copiei contractului individual de munca pentru salariatii din locul de munca respectiv; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de munca, respectiv a modificarii acestora in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic .
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati un numar de 31 de agenti economici, aplicandu-se 2 amenzi, in cuantum total de 16.000 lei, pentru necomunicare in termen accident de munca, respectiv neasigurare schela in constructii avand ca urmare producere de accident de munca si 21 avertismente.
Deficientele constatate si sanctionate cu avertisment se refera la: lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale pentru toate locurile de munca si a planului de prevenire si protectie; neutilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie; nerespectarea obligatiei de a stabili prin fisa postului atributiile si raspunderile in domeniul SSM pentru toti lucratorii; neefectuarea controlului medical periodic si/sau la angajare; lipsa instructiunilor proprii in domeniul SSM pentru toate activitatile desfasurate.
Pentru toate deficientele constatate inspectorii de munca au dispus masuri de remediere a acestora.

 

 

COMENTARII

  1. Ducerii dragului cu legislația voastră cu tot\r\nÎn occident au citesc doua trei locuri demasca și nu se legal nimeni de ei.Aici așteaptă de la IBM parcă inu mod intenționat sunt puși acolo sa lupte potriva celor care vreau sa muncească. De unde dracul ia ei salariile dacă luptaimpotriva celor care ar dori sa mai aibă un loc de munca\r\nNiște paraziți rămași de pe urma comunismului\r\n\r\n\r\n

  2. Vreti sa prindeti oameni fara forme legale de lucru? Puteti incepe cu santierele Regie Proprie. Toti lucreaza la negru. Csnd de vor lua masuri??! Pe langa ca lucreaza la negru, fac si concurenta neloiala la cei care lucreaza legal.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.