Istoria Romaniei, o materie… de care scoala se poate lepada?

Aproape ca nu a fost zi in ultimele cateva saptamani in care sa nu iasa la iveala vreo tampenie nascocita de noua conducere a Ministerulului Educatiei. Ultima – dar, cu siguranta, nu cea din urma! – este ordinul prin care s-a decis ca elevii de la liceele cu profil tehnologic (cu exceptia a zece specializari, din totalul de peste 50) sa nu mai studieze, din toamna, in clasa a XII-a, istoria, si asta de dragul reducerii la 30 a numarului de ore pe care un elev trebuie sa le petreaca saptamanal la scoala. Dupa cum sublinia si inspectorul scolar de specialitate, Viorel Marginean, aceasta prevedere este cu atat mai absurda cu cat este vorba tocmai despre anul in care elevii de liceu invata despre istoria Romaniei, in clasele IX-XI fiind abordate mai mult teme de istorie universala. “Istoria contribuie cel mai mult la formarea identitatii nationale a unui individ si chiar daca nu vorbim de clase specializate, acesti elevi tot urmeaza sa fie cetateni” – a argumentat Marginean necesitatea reintroducerii istoriei Romaniei in orarul claselor a XII-a.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu pare sa fi fost, insa, de aceeasi parere, considerand, probabil, ca istoria face parte din trecut si acolo trebuie sa ramana! Noroc cu sindicalistii din invatamant, la presiunile carora conducerea ministerului a promis sa revina asupra ordinului in cauza.
Sport cu 400 de elevi deodata!
Problema cu istoria nu este nici pe departe singura provocata de schimbarile impuse de Ministerul Educatiei in ultima perioada. La fel de aberanta pare, dupa cum ne-a semnalat directorul Liceului Sportiv “Avram Iancu”, Jako Alexandru, si prevederea prin care in norma profesorului de educatie fizica s-ar introduce, din toamna, doua ore destinate pregatirii ansamblurior sportive ale scolii. Cum un profesor de liceu cu norma intreaga are, conform noilor reglementari, in medie, 14 – 16 clase, deci tot atatea ore, rezulta ca in cele doua ore el are de pregatit, in ansamblurile sportive, peste 400 de elevi deodata. In plus, a avertizat Jako, “pregatirea acestor formatii ar urma sa se faca dupa-amiaza, ca activitate extrascolara, deci fara rubrica in catalog. Prin urmare, n-ai cum sa obligi un copil sa vina la aceste activitati”.
Intrebat daca i se pare normala renuntarea la orele de sport, in contextul reducerii numarului de ore pe saptamana, Jako a apreciat ca aceasta reducere ar fi trebuit sa fie operata in functie de examenul de bacalaureat. “Tinem in continuare fizica la trei ore pe saptamana, in conditiile in care din aceasta disciplina dau bacalaureatul foarte putini elevi, iar la sportul, care este proba de bac pentru 80% dintre elevi, il lasam cu o singura ora pe saptamana. Daca eu eram ministru, in primul rand as fi consultat parintii, elevii si profesorii in aceasta privinta, iar apoi as fi incercat sa corelez planurile cadru de la liceu cu examenul de bacalaureat” – a conchis directorul Liceului Sportiv.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *