IPJ Sălaj reacționează după ce magistrații de la Tribunalul Sălaj au decis, vineri, 28 octombrie, redeschiderea urmăririi penale în cauza privitoare la polițistul care, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a împușcat accidental un tânăr, pasager într-o mașină care a refuzat să oprească la semnal.

„Redeschiderea urmăririi penale în cauză nu reprezintă faptul că polițistul este cercetat pentru tentativă de omor calificat.

Conform normelor de procedură penală, o persoană este cercetată pentru o anumită faptă atunci când față de acesta a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și s-a pus în mișcare acțiunea penală.

De asemenea, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Potrivit acelorași norme, o persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă.

În ceea ce privește raporturile de serviciu ale polițistului, potrivit prevederilor Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului, un polițist este pus la dispoziție atunci când împotriva acestuia a fost pusă în mișcare acțiunea penală”, explică reprezentanții IPJ Sălaj.

Reamintim că vineri, 28 octombrie, judecătorii de la Tribunalul Sălaj au decis redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, în baza unei ordonanțe emise de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

În primă fază, cauza privitoare la polițistul care a tras focurile de armă în încercarea de a-l opri pe șofer, iar un glonț l-a nimerit accidental pe tânărul de pe bancheta din spate, a fost clasată.

“Ia act de renunțarea la excepția invocată intimatul M. G., prin apărător ales, privind tardivitatea plângerii formulate de către N. A. M. împotriva soluției de clasare dispusă prin pct. 2.3. din dispozitivul rechizitoriului întocmit la data de 17.08.2022 în dosarul nr. 582/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În baza art. 335 C.p.p., constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 64/II/2/2022 din data de 26.09.2022 emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în dosarul nr.582/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi confirmă redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, prev. de art.32 alin.1 C.p. rap. la art.188 alin.1, art.189 al.1 lit. c) C.p. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, prevede hotărârea definitivă pronunţată în Camera de consiliu vineri, 28 octombrie, la Tribunalul Sălaj.