Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi, la Chișinău, declarații dure la adresa profesorilor, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului și că majoritatea profesorilor vor să continue greva.
”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. (…) După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis.
Reamintim că guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență, în ciuda faptului că liderii de sindicat au anunțat public că nu sunt de acord cu propunerea guvernului. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic, iar liderii de sindicat au respins propunerea și au cerut dublarea sumei.
Principalele declarații ale președintelui:
Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.
Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime.
Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții în scris prin OUG că guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli care oricum oricum au considerat că a fost prea mult se vor întoarce la școală și bine fac.
Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege.
VIDEO Declarația președintelui Iohannis la minutul 14 și 40 de secunde:
S-a trezit din hibernare , dupa cca 9 ani , si ursul mut de la Tricoceni , si a amenintat cadrele didactice si pe romanii pe care nu ii are la inima , asa zisul „sef al statului „, prusac la origine . Ii daruiesc poezia Doina de romanul cel mai roman din asa zisa tara ROM- manelia , inegalabilul MIHAI EMINESCU !!!
Alo, neamțu, lasă obrăzniciile, examenele naționale le pun în pericol guvernanții tăi care nu renunță nici morți la pensiile speciale și alte privilegii. Lichidarea pensiilor speciale așa cum ne-am angajat prin PNRR și o cere UE și FMI, aduce în visterie, GRATUIT, o sumă enormă 16 miliarde lei plus economiile din lichidarea pensiilor speciale nerușinate și sfidătoare. Pt salariile profilor trebuie 3, max 4 miliarde lei !
Doina
De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a,
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate.
Din Hotin şi pân’ la mare
Vin muscalii de-a călare,
De la mare la Hotin
Mereu calea ne-o aţin;
Din Boian la Vatra-Dornii
Au umplut omida cornii,
Şi străinul te tot paşte
De nu te mai poţi cunoaşte.
Sus la munte, jos pe vale
Şi-au făcut duşmanii cale,
Din Sătmar pân’ în Săcele
Numai vaduri ca acele.
Vai de biet Român săracul!
Îndărăt tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui,
Şi-i străin în ţara lui.
De la Turnu-n Dorohoi
Curg duşmanii în puhoi
Şi s-aşează pe la noi;
Şi cum vin cu drum de fier
Toate cântecele pier,
Zboară păsările toate
De neagra străinătate;
Numai umbra spinului
La uşa Creştinului.
Îşi dezbracă ţara sânul,
Codrul – frate cu Românul –
De secure se tot pleacă
Şi izvoarele îi seacă –
Sărac în ţară săracă!
Cine-au îndrăgit străinii,
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Şi neamul nemernicia!
Ştefane, Măria Ta,
Tu la Putna nu mai sta!
Lasă-arhimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija sfinţilor
În sama părinţilor,
Clopotele să le tragă
Ziua-ntreagă, noaptea-ntreagă,
Doar s-a-ndura Dumnezeu,
Ca să-ţi mântui neamul tău!
Tu te-nalţă din mormânt,
Să te-aud din corn sunând
Şi Moldova adunând.
De-i suna din corn o dată,
Ai s-aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori,
Îţi vin codri-n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară
Din hotară în hotară –
Îndrăgi-i-ar ciorile
Şi spânzurătorile!