noiembrie 29, 2022

Iohannis apara Romania de planurile Finlandei. Echipa de negocieri al PE"condamna Uniunea Europeana la esec"

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi 12 decembrie 2019, ca va contesta planurile Finlandei prin care prin politica de coezniune România, dar si alte tari mai slab dezvoltate din cadrul UE vor avea alocari mai mici de fonduri europene.

rn

"Nu sunt deloc de acord cu aceasta propunere finlandeza, si se pare ca nu suntem singurii. Lipsesc chestiuni esentiale, banii pentru coeziune sunt prea putin, politica agricola nu ne satisface. În acest sens, nu vom agrea sub sub nicio forma aceasta propunere finlandeza si cu siguranta se va ajunge la ceea ce se prefigureaza în concluzii sa delegam sarcina împartirii fondurilor presedintelui Comisiei Europene" , a spus Iohannis.

rn

De altfel, chiar echipa de negocieri a Parlamentului Uniunii Europene, intr-un comunicat de presa a criticat propunerea preliminara a presedintiei Finlandei a Consiliului pentru urmatorul buget deoarece "condamna Uniunea Europeana la esec",

rn

Conform comunicatului, la 19 luni de la propunerea Comisiei si la un an de la adoptarea pozitiei Parlamentului European, propunerea de negociere prezinta, pentru prima data, cifre provizorii pentru discutiile viitoare ale Consiliului, în special o alocare bugetara de 1.087 miliarde EUR (1,07% din PIB-ul UE) pentru urmatorul exercitiu financiar multianual.

rn

Johan Van Overtveldt (ECR), presedintele Comisiei pentru bugete, a atacat direct documentul înaintat de Finlanda:

rn

"Propunerea presedintiei finlandeze este cu mult sub asteptarile Parlamentului în ceea ce priveste îndeplinirea angajamentelor Uniunii fata de investitii, tineret, clima si securitate. Este doar primul pas al negocierilor foarte dificile în Consiliu si cu Parlamentul, care trebuie sa-si dea acordul si este un legislator complet pe aspecte sectoriale si statul de drept. Ramâne multa munca pentru a ajunge la un acord în timp util", a declarat europarlamentarul."

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *