Casa de schimb valutar SC SARALEX GRUP SRL din Zalau continua sa pacaleasca salajeni. Am mai scris, in ziarul nostru, despre comisionul de 16% practicat de casa de schimb, insa mai sunt persoane care s-au lasat atrase de cursul de schimb avantajos afisat, fara sa fie atente la comision. Zilele trecute am primit la redactie o scrisoare de la N.E., un salajean care, in data de 17 februarie 2009, a schimbat 50 de euro si a pierdut 35 de lei. In randurile sale, N.E. ne explica in ce mod a fost pagubit:
„M-a rugat cineva sa-i schimb 50 euro. Cunoscand agentiile de schimb valutar, fiind pensionar, am vazut cea mai buna oferta pe Bd. Mihai Viteazul, in fata la blocul B120: 4,30 lei pentru 1 euro. (…) Ma adresez angajatei intreband daca aplica si comision si imi spune ca schimbul este cat scrie pe afisaj – 4,30 lei/euro. Sunt de acord, ii dau cei 50 de euro, pe urma ma pune sa semnez un formular (…) si-mi inmaneaza banii cuveniti, 180,50 lei. Imediat fac calculul si ii spun angajatei ca nu e in regula, ca mai trebuie sa-mi dea 35 de lei, la care imi raspunde ca am semnat hartia si este retinut un comision de 16%, pe care nu-l practica nici o agentie de schimb valutar in municipiu. Ma adresez voua, stimati cititori, ca sa nu patiti ca „mine” (Bula) si agentiei careia ii fac reclama”.
Din octombrie 2008, peste 50 de salajeni s-au pacalit schimband valuta la casa de schimb respectiva si au sesizat Protectia Consumatorilor. Insa, dupa ce a fost amendata de OPC Salaj pentru inducerea in eroare a consumatorilor prin modul de afisare a comisioanelor, casa de schimb a intrat in legalitate si practica in continuare un comision de 16% la cumparare, legea permitandu-i acest lucru. Desi casiera are obligatia sa-i informeze si verbal pe clienti asupra comisionului, reclamantii sustin ca nu a facut acest lucru, fapt greu de dovedit. Salajenilor le ramane doar sa fie atenti la ce semneaza si la comisioane.