Investitiile companiilor straine in Salaj au explodat

0

3,9 miliarde de euro au intrat, anul trecut, in Romania, prin intermediul subscrierilor si al majorarilor de capital la companiile cu actionari straini, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Valoarea inregistrata este cu 62,5% mai mare fata de nivelul din 2007.
In Salaj, capitalul social subscris in 2008 de catre investitorii straini a atins 273,4 milioane de lei (circa 73 milioane de euro), inregistrand o crestere de 12 ori mai mare decat in anul anterior. Conform datelor furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj, anul trecut au fost infiintate 63 de noi societati comerciale cu participare straina la capitalul social. La acest capitol, judetul nostru se claseaza abia pe pozitia a 29-a in topul national.
Pana la finele anului 2008, la ORC Salaj erau inregistrate 615 societati comerciale cu participare straina. In ultimii 18 ani, valoarea capitalului social subscris de investitorii straini care au ales Salajul pentru a derula afaceri s-a ridicat la 410 milioane de lei (aproximativ 110 milioane de euro). In ciuda saltului urias pe care l-au avut investitiile straine, a crescut numarul de radieri in cazul societatilor cu participare straina la capital. Astfel, daca in 2007, 15 astfel de firme au fost desfiintate, anul trecut numarul lor s-a triplat, ajungand la 50.
Datele statistice puse la dispozitie de ONRC indica cresteri semnificative si la capitolul majorarea capitalului social. Astfel, in intervalul ianuarie-decembrie 2007, 36 de firme si-au majorat capitalul cu aproape 21,9 milioane de lei (6 milioane de euro). In schimb, in 2008, 35 de societati comerciale cu participare straina au operat majorari de capital de peste 12 ori mai mari, respectiv 273 milioane de lei (73,8 milioane de euro).
In functie de tara de provenienta, liderii clasamentului din punct de vedere al aportului de capital social sunt Gibraltar (peste 228 milioane de lei), Elvetia (76,3 milioane de lei) si Portugalia (37,7 milioane de lei). In ceea ce priveste statele cu cele mai multe companii ce au investit in Salaj, acestea sunt Italia (197 de firme), Ungaria (105) si SUA (63).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut