Investitii in beneficiul bolnavilor institutionalizati

– Interviu cu directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, doamna VIOLETA MILAS –
-2009 ar putea fi un an rodnic pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj – tinand cont de sumele care sunt prevazute din bugetul judetului si de proiectele demarate. Ultima noutate este cea legata de posibila achizitie a Castelului lui Beldi din Jibou, pentru care s-au prevazut fonduri de la judet in suma de 2,5 milioane lei.
-In acest moment, Consiliul Judetean Salaj are intentia de a cumpara castelul, cu tot terenul aferent, in care functioneaza Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, respectiv, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala. Aceasta achizitie se va realiza doar dupa efectuarea unei expertize tehnice (de catre un evaluator independent) asupra starii cladirii si a necesarului de fonduri pentru reabilitarea ei, avand in vedere statutul imobilului si faptul ca, de doi ani, nu s-au mai facut reparatii. Dupa evaluare, se va proceda la o negociere cu proprietarul pentru ca nu se poate accepta din start pretul solicitat.
-Ce destinatie va avea aceasta locatie?
-In ipoteza ca se vinde, in aceasta locatie (care acum gazduieste 57 de adulti) vor ramane doar o parte din persoanele institutionalizate, respectiv, cei mai putin bolnavi. Si probabil, vom mai transfera aici bolnavi cu handicap usor si mediu de la Centrul de Ingrijire si Asistenta Crasna (din cladirea primariei) si de la Boghis. La castel, mai intentionam sa accesam proiecte in scopul dezvoltarii de ateliere, pentru a largi aria activitatilor prestate de beneficiari.
-Intre timp, vor prinde contur investitii demarate anul trecut…
-In paralel, in tot acest timp, la Jibou, vor continua lucrarile pentru constructia cladirii noi, unde vor fi gazduite si ingrijite persoanele cu handicap mai grav. In momentul de fata fundatia este finalizata, lucrarile fiind la cota zero, si dorim ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa fie terminata constructia. Pentru acest obiectiv, anul trecut s-au alocat de la judet doua miliarde lei vechi si pentru anul 2009 s-au prevazut alte 20 de miliarde lei vechi.
-Ati mentionat ca la Jibou, persoanele institutionalizate vor fi separate in functie de gradul de handicap. Ce alte proiecte mai derulati in acest scop?
-Intentionam sa initiem un proiect al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap prin care am putea construi un centru nou la Nusfalau, cu o capacitate de 50 de locuri. Demersul nostru este impus atat de faptul ca terenul pe care functioneaza acum unitatea noastra ne-a fost concesionat, cat si pentru a-i separa pe adultii mai putin bolnavi, de cei cu handicap sever.
-Sunt vizate in acest an si investitii pentru tinerii care ies in sistem?
-Da, este vorba de trei proiecte pentru infiintarea de centre sociale cu destinatie multifunctionala in Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei, pentru 40 de tineri care ies din sistem. Aici ei vor invata sa se autogospodareasca, isi vor cauta un loc de munca, se vor intretine financiar.
-Revenind, am dori sa ne spuneti daca demersurile investitionale care vor fi intreprinse la nivelul DGASPC in acest an au ca finalitate si cresterea numarului locurilor din institutiile subordonate.
-Deocamdata, nu. Prin ceea ce se realizeaza acum, vor fi rezolvate problemele celor din sistem, separandu-i in functie de grupa de handicap, dar si oferindu-le conditii la nivelul standardelor in vigoare. Un exemplu in acest sens, ar putea fi si investitia de 26.000 lei de la Boghis unde se va reamenaja un cabinet medical si doua dormitoare. Dorim astfel, sa avem mai mult spatiu intr-o camera, care sa gazduiasca maxim patru persoane, in loc de 5 sau 6 ca acum. In prezent, avem foarte multe cereri de institutionalizare pentru persoane cu handicap si pentru varstnici. Cumulate, cele doua categorii, pana acum au fost evaluate 45 de cazuri si incluse pe lista de asteptare. Cei care sunt cuprinsi aici depind doar de eliberarea locurilor din unitati sau de posibilele reintegrari ale pacientilor in familiile lor.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *