Investiții importante pentru educație, în comuna Someș-Odorhei

Vineri, 15 decembrie, a fost mare sărbătoare la Someș-Odorhei. Oficialități de nivel înalt au fost prezente, alături primarul comunei, Șandor Ioan, la inaugurarea unei creșe moderne, construită în timp record, la standarde europene. Printre invitați s-au numărat vicepreședintele Camerei Deputaților și secretar al PNL, Lucian Bode, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian-Claudiu Bîrsan, subprefectul Adriana Sabou, inspectorul școlar general prof. Vasile Bulgărean, primari din comunele învecinate și cetățenii din localitate.

Ceremonia a fost una solemnă, încărcată de emoție și de bucurie, deoarece localnicii au primit cu respect și binecunoscuta lor căldură sufletească acest eveniment important pentru comunitate. Inaugurarea creșei din Someș-Odorhei a început cu un Te Deum, în cadrul căruia a fost intonat imnul național. După acest moment deosebit, a luat cuvântul edilul localității, Șandor Ioan (PNL).

,,Educația a reprezentat și reprezintă piatra de temelie pentru dezvoltarea constantă a societății umane, astfel că educația a fost și este prioritară. În acest sens, ne-am străduit și noi să mai adăugăm o treaptă în ceea ce privește asigurarea educației locuitorilor comunei noastre, de la cea mai fragedă vârstă. Nu este obiectiv mai important decât educația copiilor noștri și formarea lor pentru viață. Creșa este prima unitate de învățământ din parcursul educațional al unui copil. Nu este doar un loc de îngrijire și supraveghere, ci și de învățare a unor deprinderi. Cea mai nouă unitate școlară destinată antepreșcolarilor, Creșa Someș-Odorhei, cu o capacitate de 24 de locuri, împărțite în 2 grupe, mijlocie și mare, a câte 12 locuri, cu dotări moderne, la standarde europene, își deschide larg porțile, pentru cei mai mici odorheieni, și nu numai. Această investiție s-a realizat prin P.N.D.L. – etapa a doua, valoarea ei fiind de 1.742.000 de lei, din care 1.164.000 lei de la bugetul de stat, iar de la bugetul local, 578.000 lei. Construcția a început în luna martie 2020, iar procesul de recepție al lucrărilor s-a finalizat în luna mai, 2023. Le sunt recunoscător și le mulțumesc, în mod special, autorităților și Consiliului local și tuturor celor care s-au implicat în proiectarea și construcția acestui obiectiv, atât de util tinerilor părinți. Suntem printre puținele comune din județul Sălaj care închid cercul educațional, având creșă, grădiniță cu program prelungit și program normal, școli primare și gimnaziale, precum și programul A Doua Șansă. Ne bucurăm de acest moment și vom continua să implementăm și alte proiecte, pentru binele întregii comunități. Doresc mult succes educatoarelor și personalului nedidactic, sănătate copiilor și părinților. Vă doresc tuturor celor care ați participat la acest eveniment multă sănătate, pace, liniște, bucurie alături de cei dragi și Sărbători fericite! “, a spus primarul, în deschiderea inaugurării.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, a vorbit despre importanța bunei colaborări între autoritățile locale și centrale.

,, Dragi locuitori ai acestei frumoase comunități de pe Valea Someșului, îi mulțumesc primarului dumneavoastră pentru că m-a invitat la un moment pe care, cu siguranță, îl veți ține minte atât dumneavoastră, dar mai ales copiii. Vreau să remarc faptul că, aici, odată cu inaugurarea acestei investiții, putem să vedem buna colaborare și conlucrare între Guvernul României și Primăria Someș-Odorhei, între autoritățile centrale și autoritățile locale în interesul cetățenilor, pe care, noi toți, cei care suntem în serviciul public, îi servim. Astăzi vorbim despre o investiție în infrastructura de educație. Bugetul tocmai aprobat de Guvern prevede, pe componenta de dezvoltare locală, o creștere de 60%. Așadar, investițiile în tot ce înseamnă obiective de interes local vor continua și vor fi susținute. Toate acestea pentru că noi toți am înțeles că, dacă reușim să aducem această bunăstare la care tindem cu toții, aici, în mediul rural, cu certitudine, România va fi pe drumul cel bun. Momentul acesta este cu atât mai important cu cât Someș-Odorhei este a treia comună care are un astfel de obiectiv, dacă ne raportăm la cele 57 de comune, câte are Sălajul. Îl felicit pe domnul primar, pe cei din Consiliul Local, pe constructor și pe toți cei implicați în realizarea acestei investiții locale, care finalizează cercul educațional, având toate unitățile de învățământ necesare, în mediul rural “, a precizat secretarul Lucian Bode.

Președintele Consiliului Județean Sălaj a adresat, de asemenea, câteva cuvinte celor prezenți, cu ocazia inaugurării creșei.

,,Pentru mine chiar este o bucurie enormă să fiu prezent astăzi aici, să văd interesul localnicilor pentru obiectivele care se realizează în comunitatea dumneavoastră. Sunt încântat să văd grupul de copii care tocmai s-a întors de la Consiliul Județean, și ne-am bucurat să îi primim pe copiii Sălajului, la Zalău. Am încercat și anul acesta să profităm de toate mijloacele pentru a crea o comunitate cu adevărat unită, la noi în județ. M-am bucurat, de asemenea, să-i văd cântând imnul național al României. Dragi concetățeni, ce s-a realizat astăzi, aici, vine ca urmare a nevoilor comunității dumneavoastră. Pentru că prea mult am văzut în țara asta multe investiții făcute fără cap, mulți bani îngropați. Astăzi putem să venim cu fruntea sus, să deschidem o creșă, atât de necesară familiilor tinere, și asta mă bucură, ca președinte al Consiliului Județean, să văd că sunt copii care populează această unitate de învățământ odorheiană. Din păcate, la nivelul județului și al întregii țări, observăm o depopulare continuă. De aceea, fac un apel la dumneavoastră și vreau să vă spun că trebuie să fim uniți, să avem un respect și o încredere reciprocă între autoritățile statului, sistemul de învățământ, mediul de afaceri, cetățeanul simplu… pentru că, doar printr-o înțelegere reciprocă, putem să fim cu adevărat bucuroși, pentru toate realizările noastre”, a punctat Dinu Iancu-Sălăjanu. I-a felicitat pe primarul Șandor Ioan și administrația locală, pentru legătura bună de sprijin reciproc și de comunicare, edilul comunei ,,fiind întotdeauna preocupat de unitatea Someș – Odorheiului, de realizarea de obiective care să permită dezvoltarea comunității”.

Seria discursurilor oficiale s-a încheiat cu urările de bine și de succes pe mai departe, adresate de către subprefectul Adriana Sabou și de către inspectorul general școlar, profesor Vasile Bulgărean. Un frumos moment artistic, constând în colinde tradiționale, a fost susținut de către elevii ciclurilor primare și gimnaziale din comună, îndeaproape pregătiți și supravegheați de către cadrele didactice. Cei mai mici dintre colindători au fost copilașii care frecventează programul Grădiniței din Someș-Odorhei. La final, fiecare colindător a primit dulciuri din partea organizatorilor.

Ceremonia s-a finalizat prin tăierea panglicii de inaugurare a unității de învățământ, după care oficialii prezenți au vizitat interioarele creșei.

,,Sunt recunoscător, pentru colaborarea noastră foarte bună, celor din administrația centrală și locală, și țin să le mulțumesc pentru implicarea în toate proiectele noastre, din toate domeniile, și le doresc tuturor, inclusiv odorheienilor noștri, sărbători liniștite, cu sănătate, și să fie alături de noi, în continuare. Pentru că, doar împreună, ca o echipă indestructibilă, putem ridica nivelul de trai al comunității noastre, la standarde foarte bune, pe care ni le dorim cu toții”, a concluzionat edilul Șandor Ioan, la finalul evenimentului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *