Învățământul dual funcționează la Zalău. Liceul ”Mihai Viteazul” a încheiat noi parteneriate cu Michelin și Delgaz Grid

Învățământul dual la nivelul Zalăului a mai făcut un pas spre dezvoltare și în anul școlar 2022-2023. Consilierii locali municipali au aprobat săptămâna trecută un parteneriat între Municipiul Zalău, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău și societățile Michelin România S.A şi Delgaz Grid S.A.

În baza acestor contracte de parteneriat, va fi cuprinsă în planul de școlarizare înființarea unei clase de învăţământ dual care va avea un număr de 30 elevi, la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău.

10 locuri vor fi disponibile pentru elevii care vor să se califice în meseria de mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice, alte 10 locuri sunt destinate pentru calificarea profesională în meseria electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, iar 10 locuri în calificarea profesională sudor.

”Prin semnarea prezentului contract, părţile înţeleg să acţioneze în calitate de parteneri, prin eforturi conjugate şi partajarea responsabilităţilor, în baza propriilor competenţe instituţionale, în interesul comun privind formarea competenţelor necesare pentru dezvoltairca personală şi profesională a tinerilor şi sprijinirea acestora în tranziţia de la şcoală la un loc de muncă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Prin contract, unitatea de învăţământ are dreptul să iniţieze activităţi de informare şi promovare a învăţământului dual, pe care le poate organiza şi desfăşura în colaborare cu operatorii economici parteneri sau singură, în condiţiile convenite cu aceştia; să coordoneze şi să realizeze, în parteneriat cu operatorii economici, elaborarea Procedurii de admitere a candidaţilor în învăţământul dual, inclusiv stabilirea numărului şi conţinutul ai probelor de admitere pe baza propunerilor operatorilor economici; să iniţieze şi să elaboreaze, în colaborare cu partenerii şcolii, planificarea strategică a unităţii de învăţământ – planul de acţiune al şcolii (PAS, să iniţieze şi să realizeze, în parteneriat cu operatorii economici, proiectarea curriculumului în dezvoltare locală; să fie reprezentată şi să-şi exercite atribuţiile în cadrul consiliului de administraţie al unității de învăţământ, să participe la evaluarea rezultatelor învăţării dobândite de elevul practicant pe durata practicii desfăşurate la operatorul economic, prin cadrul didactic coordonator de practică care colaborează în acest scop cu tutorele desemnat de operatorul economic.

Prin același act, operatorul economic va acorda susţinere financiară şi alte forme de sprijin material şi stimulente elevilor cu care încheie contracte de pregătire practică, prin burse lunare, cel puţin la nivelul bursei acordate din fonduri publice, pentru toată perioada de pregătire teoretică şi practică; va suporta cheltuieli privind examinările de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii în funcţie de domeniul de activitate;  va plăti asigurări de răspundere civilă în cazul unor eventuale accidente, daune sau vătămări corporale generate în timpul pregătirii practice la operatorul economic; va sigura echipamentele de lucru şi de protecţie; va oferi alte forme de sprijin material şi stimulente financiare convenite prin contractul de parteneriat.

Tradiție în învățământul dual la nivelul municipiului

La Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul“ Zalău a fost înființată prima grupă în învățământ dual începând cu anul şcolar 2018-2019. Atunci au fost alocate 14 locuri, cu sprijinul Michelin România S.A. În anul şcolar 2019-2020 numărul elevilor a crescut la 46, dar a crescut și numărul partenerilor economici: Fibrex CO S.R.L, S.C Mentservice S.A, S.C West Co Impex S.R.L, S.C Silcar Prod S.R.L și S.C. Michelin România S.A.

În anul şcolar 2020-2021, a fost aprobată înfiinţarea a două clase de învăţământ dual, cu un număr de 66 elevi, cu sprijinul a şapte operatori economici: Fibrex CO – 2 elevi pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice; Hanna Instruments – 20 elevi, dintre care 10 pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice şi 10 pentru calificarea profesională electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; West CO Impex cu 3 elevi pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice şi 2 elevi pentru calificarea profesională electromecanic utilaje şi instalaţii industriale); Silcar Prod cu 4 elevi pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice; Michelin România cu 10 elevi pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice şi 10 elevi pentru calificarea profesională electromecanic utilaje şi instalaţii industriale); CMF Zalău cu 5 elevi pentru mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice şi 10 pentru calificarea profesională sudor și STC Invest cu 5 elevi pentru calificarea profesională sudor.

Pentru anul şcolar în curs a fost aprobată anul trecut înfiinţarea unei clase de învăţământ dual, cu un număr de 28 elevi, în parteneriat cu Michelin România S.A.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.