Învățământul dual susținut de mediul privat continuă și în 2021

Programul de învățământ dual susținut de Michelin continuă și în 2021, la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. 20 de locuri sunt disponibile, pentru calificările profesionale de  mecanic echipamente hidraulice și pneumatice și electromecanic utilaje și instalații industriale.

Programul de învățământ dual a fost lansat în Zalău în anul 2018, cu sprijinul Fundației Corporative Michelin.

„Ne uităm cu bucurie la prima generație de elevi care anul acesta a absolvit ciclul de învățământ dual desfășurat de Michelin în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”. Cei 15 absolvenți sunt pregătiți atât la nivel teoretic, cât și practic pentru meseria de mecanic și își pot începe parcursul profesional chiar la Michelin. În septembrie 2021 pornim la drum cu o nouă generație de elevi și avem 20 de locuri disponibile”, spune Cristian Lazăr, Responsabil Personal uzina Michelin Zalău Anvelope.

Programul de învățământ dual se adresează absolvenților clasei a VIII-a și are o durată de cel puțin 3 ani. O mare pondere din programa școlară se bazează pe pregătirea practică a elevilor, desfășurată de către și la uzina Michelin.

Dacă în primul an 20% din timp este alocat pregătirii practice realizate în atelierele școlii și în uzină, în cel de-al treilea an procentul ajunge la peste 70%.

Proiectul de învățământ dual a fost dezvoltat cu sprijinul Fundației Corporative Michelin în 3 etape, care au presupus reabilitarea atelierului cu sprijinul autorităților locale, pregătirea spațiului pentru noile echipamente, dotarea progresivă a atelierului, începând cu materiale de bază și finalizând cu echipamente complexe, utile pentru completarea ciclului de studiu de 3 ani.

Proiectul de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj  a fost inițiat cu expertiza tehnică internațională mobilizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, în anul 2018, în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate instituții publice locale și centrale, mediul de afaceri local și unități școlare în vederea realizării unor acțiuni pentru dezvoltarea formărilor profesionale tehnice inițiale și continue în sectorul industrial în unitățile școlare din județul Sălaj participante în rețeaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a răspunde mai bine nevoilor de forță de muncă a rețelei de companii din județul Sălaj, într-o abordare globală care să includă toți partenerii interesați de dezvoltarea județului.

Beneficiile programului de învățământ dual sunt evidente, atât pentru absolvenții care pornesc la drum dobândind o calificare profesională recunoscută la nivel național, cât și pentru angajatorii locali care sunt în continuă căutare de angajați specializați pe diferite domenii de activitate.

Parteneri ai proiectului inițiat de Michelin sunt Primăria Zalău, Consiliul Județean Sălaj și Inspectoratul Școlar Sălaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.