septembrie 29, 2023

Intoarcerea la origini: 15 produse alimentare atestate tradiţional în Sălaj

1

Produsele alimentare tradiționale sunt, în întreaga lume, un element esențial în dezvoltarea industriei alimentare din mediul rural. Satul este, în mod firesc, asociat cu tradiția, iar alimentele aderă la această tradiție care impune un mod arhaic de producție, ingrediente locale cât mai naturale, dar și o rețetă tradițională, parte a specificului culinar local.

Conform ghidului de bune practici în atestare emis de MADR în anul 2014, produsul tradiţional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari şi prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare, inclusiv un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse asemănătoare.

Atestarea produselor tradiționale înseamnă recunoașterea tradiționalității unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu legile în vigoare. Alimentele tradiționale sunt publicate în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT), registru înființat și administrat de Direcția Generală Industrie Alimentară, prin compartimentul de specialitate cu atribuții în domeniul produselor tradiționale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În Sălaj, până în momentul de față sunt atestate un număr de 15 produse tradiţionale, majoritatea din carne, dar şi brânzeturi.

Dintre acestea, 10 sunt produse de familia Cordiş din Şimleu Silvaniei şi se referă exclusiv la produse din carne, precum pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie afumată, costiță afumată, ceafă afumată, şuncă afumată şi piept afumat.

Brânzeturile atestate tradiţional sunt produse de familia Porumb din Moiad şi sunt din lapte de capră: telemea, caș, brânză burduf, cașcaval şi urdă.  

Pentru a figura în Registrul Național al Produselor Tradiționale, produsul trebuie să fie fabricat din materii prime locale; să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere a produsului și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional.

Pentru a fi atestat ca produs tradițional, acesta trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care se întocmește de către operatorul economic.

1 thought on “Intoarcerea la origini: 15 produse alimentare atestate tradiţional în Sălaj

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut