noiembrie 30, 2022

Interviu cu Profesorul Petre Bologa

Un profesor din Zalau,desi nu mai este in activitate inrolat in oastea invatamintului, nu cunoaste ce este meseria batranetii! Polisportiv, inca de la terminarea armatei la Sacalaz-Timis si stabilit la Zalau, nu departe de Barsana natala din Maramures, acesta spune ca ^ miscarea este sanatate". Afirmatia se bazeaza pe faptul ca, toate implicarile sale, in sport, au dat roade: probele polisportive, participarea la probele de alergare, atletism, 5000m si 10.000 m ,tenisul de cimp la categoria plus 81 ani, lovitura de rever Bologa, etc. au dat satisfactia ca, ^daca vrei,poti^. 

rn

Omul sfinteste locul iar exemplul personal il ridica in fata oamenilor.Am ramas orfan, am facut de toate,din dragoste si implicare pentru sport.Particip la tenis de camp,competitii plus 80 ani ,dar regret ca , la Zalau, organizatorii nu fac aceasta proba,inlocuind-o cu plus 35.Bineinteles ca particip,organizez intalnirea de dupa si important si pentru ceilalti participanti,din Brasov,Alba Iulia,Galati este intalnirea de dupa concurs,cu amintiri si trairi comune! Principiul olimpic,ai invins continua,ai pierdut continua, este adevarat,la fel ca in viata de zi cu zi, a incheiat prof. Petre Bologa.
Reporter: Cine este de fapt, profesor Petru Bologa?
Sunt nascut la data de 01.10.1937, in com. Barsana, Maramures.Scoala Generala am facut-o in comuna, apoi am intrat la Sc. Tehnica Sanitara de 4 ani, din Sighetu Marmatiei, apoi armata la Sacalaz-Timis.Desfiintandu-se regimentul, am fost mutat la Zalau, in 1956, unde m-am casatorit cu Pop Victoria, de la mine din sat, ulterior profesoara de lb romana, in Mesesenii de Sus.Tot atunci am debutat, ca profesor de educatie fizica.
Reporter: Cariera profesionala.
Profesor de educatie fizica-1956.
Facultate terminata,fara frecventa, Educatie Fizica -Cluj-1960.
Functii administrative-din 1960.-consiliul raional Zalau pe sport, si profesorat, din 1968, Consiliul Judetean de Sport-pana in 1989, am alternat pe functii.Inainte de 1989 am fost profesor de educatie fizica , cu 2 ramuri de sport, atletism si tenis de camp.Dupa 2009, am cochetat cu sportul de performanta…
Reporter: De unde vine , de cand pasiunea pentru sport?
In timpul scolii,la acel cros din 7 noiembrie 1951, loc 1 pe echipe, am simtit chemarea, la Sighetu Marmatiei.
Reporter: Cum se imbina viata personala,profesia si timpul pt sport?
Sotia a decedat, eu fiind un autodidact convins, a intrat in mine microbul miscarii, atunci mi-am alocat timp si pentru asta! Toate trebuie imbinate!
Reporter: Ce regim de viata alimentara practici ?
Sa mincam , ceea ce ne place!Sa nu exageram cu nimic! Nu trebuie uitata legatura cu prietenii, cu colegii, chiar o tuiculita si un vin sunt binevenite, sunt recomandate cand avem pofta!
Reporter: Daca a-ti lua-o de la inceput,de la capat, ce a-ti alege?
Tot sport, tot miscare, pentru ca miscarea inseamna sanatate, mai ales acum vad rezultatele la 82 de ani!
Reporter: Ce dori-ti sa transmite-ti generatiilor viitoare, plecand de la preocuparile Dvs?
Sa faca sport, sa duca o viata sportiva, sa faca miscare, alimentatie fara excese si distractie fara excese!
Reporter: Ce rol joaca credinta Dvs. in Dumnezeu cu toate aceste preocupari?
Noi, suntem un neam religios, am avut un unchi preot, bunicii , toti, curatori in biserica, credinta ortodoxa.
De mic, mergeam , cu parintii, la biserica, iar la venire acasa, tata zicea :-Ce a spus, popa , azi, in biserica ?
Atunci, in vremurile acelea, nu ne lasau la scoala sa invatam religie, aceasta era invatata in biserica si acasa de la parinti! Apoi, in ultimul timp, am intalnit, oameni credinciosi, devotati intru pastrarea credintei neamului! Va dau un nume^ -Dna Dr. Angelescu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *