INTERVIU cu doctorul Florian Neaga

De ce merge în Parlament medicul de care Sălajul nu se poate lipsi? Anunțul că popularul medic Florian Neaga este primul pe lista de candidați a PSD Sălaj la alegerile parlamentare și că va fi deputat a ridicat publicul în picioare, fapt care reiese din noianul de comentarii la articolele referitoare la candidatură.

Pe lângă foarte mulți care se bucură că Florian Neaga le va promova interesele în Parlament și îi urează succes, sunt sălăjeni care privesc circumspect și îl iau la rost că ”renunță” la profesie pentru politică. Mulți întreabă de ce candidează pentru PSD și își pun problema dacă nu cumva se duce pentru bani și avantaje. Florian Neaga a fost de acord să ne stea la dispoziție pentru un scurt interviu despre candidatura lui și, bineînțeles, că am folosit oportunitatea să punem exact întrebările cele mai dificile lansate de sălăjeni pe internet.

Reporter:

Sunt sălăjeni care privesc candidatura dumneavoastră ca pe o renunțare la profesia de medic ortoped și chirurg în care ați avut un succes remarcabil. Au, probabil, sentimentul că îi abandonați în favoarea politicii, un loc în care oamenii văd multe, multe lucruri nelalocul lor.

Florian Neaga:

Tocmai de aici am pornit și eu, că în politică sunt multe lucruri nelalocul lor și sunt convins că pot să contribui la așezarea lor pe un făgaș în așa fel încât să fie utile oamenilor. Am o carieră dedicată sănătății oamenilor și le sunt recunoscător că apreciază ce fac. Consider că am acumulat o experiență pe care pot să o valorific la maxim în acest scop al carierei mele, să aduc sănătate pentru cât mai mulți oameni. M-am obișnuit să vindec oameni, vreau să-mi valorific experiența și pentru vindecarea sistemului care vindecă oameni.

Cunosc sistemul medical și cred că pot să-l fac mai bun dacă mă implic. Știu ce se întâmplă în sistem, începând din salon, de la patul bolnavului. Îmi este clar că spitalele județene vor rămâne structura de bază a sistemului de sănătate. Vor fi la un nivel superior spitalele regionale, dar cele județene vor fi în continuare cele care trebuie să facă sistemul să funcționeze, să dea eficiență.

Sigur că mi-am pus întrebări vis a vis de politică, dar m-am gândit că pot aborda politica ca profesionist, ca medic. Dacă nu ne implicăm pentru noi, să facem lucrurile mai bune, așteptările nu pot fi decât… la noroc.

Reporter:

Deci nu renunțați la profesie? Dar cum rămâne cu cei care vă vor acasă, să îi faceți bine în continuare?

Florian Neaga:

Cum aș putea să renunț. După o viață de lucru cu oamenii, timp în care le asculți suferințele și te zbați să-i vindeci, totul îți intră în sânge. Este o obișnuință, nu te poți despărți de ceea ce știi să faci cel mai bine. Te trezești dimineața și instinctiv asta vrei să faci. A devenit un fel de ”trebuie neapărat” în viața ta.

Va fi un pic mai greu, pentru că voi face naveta Zalău – București, dar voi fi la Parlament când va trebui să fiu acolo și voi fi la Spitalul Județean cât de mult voi putea în fiecare săptămână, să consult și să operez. Consider că îmi pot folosi experiența profesiei și la alt nivel, pentru că sunt multe lucruri care pot fi corectate în sistem pentru eficiență. Beneficiarii sunt pacienții. Pentru ei voi lucra și la București, atât doar că pe altă cale.

Reporter:

De ce PSD?

Florian Neaga:

Politica nu-i decât reprezentarea a ceea ce facem noi, toți oamenii, în comunitate. Politica este despre oameni și despre viitorul lor. Nu cred că e firesc și nici productiv să ne cramponăm de prejudecăți. Lumea se mișcă în ritm alert, etapele se succed, e important să valorifici oportunitățile unei noi etape ca să fie mai bine în viitor. Succesul se obține cu optimism, iar optimismul îl aduc oamenii care fac lucruri bune. Societatea mizează pe oameni care dau rezultate. Ionel Ciunt, președintele PSD Sălaj, are recunoașterea oamenilor pentru ceea ce face și pentru că aduce oameni de calitate în poziții din care să dea rezultate pentru comunitate. Și eu vreau să contribui cât mai mult cu expertiza mea în folosul sălăjenilor.

Am văzut și orientarea la nivel național a PSD, de a promova valori și elite intelectuale. Cred că toată lumea se bucură de o asemenea primenire a politicii. Sunt optimist, văd că în Parlament vor intra din partea PSD personalități din medicină și voi regăsi acolo un mediu propice și mari șanse de a schimba lucrurile în bine în sistemul de sănătate. Sper că și alte partide își vor da seama la un moment dat că trebuie să promoveze valorile, pentru a nu perpetua dezamăgirea față de politică și înverșunarea dăunătoare societății, de unde și neîncrederea cu care sunt privite toate demersurile.

Reporter:

Ultima întrebare, la care regăsim în parte răspunsuri în ce ați spus deja, nu mergeți în Parlament pentru bani și avantaje?

Florian Neaga:

Ba da, merg pentru un mare avantaj, de a putea fi mândru, obligat și responsabil că trebuie să fac mult pentru condiția oamenilor cu care am de a face zi de zi în munca de medic. Consider un uriaș avantaj să pot să fac ceva valoros pentru sălăjeni. Iar banii sunt întotdeauna un instrument bun dacă-i folosești să dea eficiență în ceea ce faci pentru ceilalți. Sunt împlinit în carieră, așa că îmi voi folosi toate resursele să fac totul să mă întorc cu fruntea sus de la București. (p)

PSD Sălaj

About Author

3 Replies to “INTERVIU cu doctorul Florian Neaga”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *