Internetul, loc propice pentru fraude

0
153

Tot mai multe persoane cad pradă fraudelor comise online. Fie trimit bani pentru a achita diferite bunuri, fie își dau datele de pe carduri pe diferite site-uri, oamenii ajung să fie păcăliți și, de multe ori, e greu de dat de urma infractorilor.

Pentru a vă proteja de fraudele comise în  mediul online şi pentru a evita să deveniți victima vreunui tip de înşelăciune, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vă recomandă să respectați câteva măsuri de precauție.

Cumpărați din surse sigure, de la comercianți, firme sau  magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

Când cumpărați online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.

Mare atenţie la oferirea unui salariu tentant şi recrutarea online de personal cu promisiuni de găsire a unui loc de muncă. Anumite site-uri de recrutare online promit găsirea unui serviciu atractiv în străinătate în schimbul unui comision dat unei firme de recrutare de personal. În acest sens se furnizează un cont bancar unde se solicită depunerea unei sume de bani, iar ulterior reprezentanţii firmei fictive nu mai pot fi contactaţi.

De obicei, firma nu este înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului şi nu se întocmesc niciun fel de contracte de intermediere cu clauze de restituire a comisionului plătit (în cazul nerespectării promisiunii găsirii unui loc de muncă), iar banii nu mai pot fi recuperaţi.

Dacă ați fost victima unor astfel de infracțiuni anunțați în cel mai scurt timp posibil cea mai apropiată unitate de poliție sau la numărul de urgenţă 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.