decembrie 9, 2022

Interesul politic – in defavoarea democraţiei

Guvernul Cioloş a renunţat sub presiunea politicienilor la planul de a obţine două tururi pentru alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene


 

Legislaţia actuală, recent modificată, prevede că primarii atât de oraşe cât şi de comune vor fi aleşi dintr-un singur tur. în schimb, preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi de către consilierii judeţeni care intră în forul legislativ judeţean, aşa cum se întâmpla în urmă cu zece ani, la primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj al social democratului Tiberiu Marc. 

În programul de guvernare al executivului Cioloş se spune că se va încerca rezolvarea actualei legi electorale, astfel încât atât primarii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi, dacă nu sunt votaţi de 50 la sută plus unu dintre alegători. Proiectul acesta a fost însă retras din programul de guvernare la insistenţele Parlamentului. Aşadar, alegerile din 2016 vor consta doar într-un singur tur de scrutin pentru primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, iar preşedintele consiliului judeţean va fi votat de consilierii aleşi.
UDMR Sălaj este interesată de păstrarea prevederilor de acum
Preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, a spune că UDMR vrea să se respecte actuala lege . “Noi vrem să se respecte actuala lege. Un singur tur de scrutin, iar preşedintele de consiliu judeţean să fie ales prin votul consilierilor”, susţine Denes.
Este firesc ca UDMR să îşi dorească acest lucru, pentru că înafară de Consiliul Judeţean din Hargita şi Covasna, nicăieri nu va avea stop_coloana majoritate, dar, printr-o negociere de voturi, UDMR ar putea avea în fiecare judeţ din Transilvania câte un vicepreşedinte de consiliu judeţean, aşa cum îI are la ora actuală în Consiliul Judeţean Sălaj pe Tiberiu Csoka.
PSD susţine că-i convine oricare dintre variante
Preşedintele PSD Zalău, Gheorghe Pop, susţine că pe social democraţi îi avantajează orice formă de scrutin. “Indiferent dacă se votează sau nu în două tururi, noi tot o să ne păstrăm numărul de primari şi de consilieri judeţeni aleşi prin votul populaţiei. Nu ne e frică că printr-o schimbare de legislaţie electorală am putea pierde primari”, a spus Gheorghe Pop.
PNL Sălaj şi-ar dori alegeri în două tururi
Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului şi co-preşedinte al PNL Sălaj, susţine că e nevoie de modificarea legislaţiei electorale. “Primarii nu au aşa mare credibilitate dacă nu sunt aleşi în două tururi de scrutin, aşa cum a mai fost. Eu de mult susţin această variantă, pentru că este una care conferă legitimitate aleşilor locali. Să vedem doar dacă se va putea sau nu schimba legislaţia electorală”, a spus Căpîlnaşiu.
Alegerile locale vor avea loc anul viitor, cel mai probabil într-o duminică din luna mai, aşa cum au avut loc de fiecare dată.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *