Dragi cititori, ce este integritatea?

Astăzi se vorbește mult despre integritate, în contextul corupției politice, așa cum se vorbește și despre cinste, onestitate și transparență.

Earl Nightingale spunea că integritatea este sămânța realizării și că ea nu eșuează niciodată. ”O viață trăită cu integritate este o stea strălucitoare în a cărei lumină pot urma alții în anii următori”, ne asigură Denis Waitley. ”Integritatea este esențială și de neînlocuit. Este cel mai valoros activ pentru o persoană, o companie sau o societate care încearcă să construiască și să progreseze”, argumentează Rex Tillerson.

„Așa cum am spus, primul lucru este să fii sincer cu tine însuți. Nu poți avea niciodată un impact asupra societății dacă nu te-ai schimbat pe tine însuți. Marii făcători de pace sunt toți oameni integri, de onestitate, dar smerenți”, declara Nelson Mandela.

 „A susține adevărul, chiar și atunci când este nepopular, arată capacitatea de onestitate și integritate”, ne încurajează Steve Brunkhorst. „Integritatea celor drepți îi călăuzește, dar strâmbătatea celor trădători îi distruge”, ne dezvăluie un proverb biblic.

Dragilor, integritatea este inima caracterului și este esențial să nu o pierdem, dacă o avem, iar dacă nu o avem, să facem tot ce ne stă în putință să o dobândim. Dacă noi ne păstrăm integritatea, ne putem trăi viața așa cum suntem, fără a purta măști. Prețul pentru menținerea integrității poate fi mare, dar câștigul este infinit mai mare. Bătălia de purtat este acerbă… de la bullying, la pierderea de oportunități și la cariere sacrificate, dar câștigul incomensurabil este liniștea la culcare, o reputație nepătată și o conștiință nealterată. Și, mai mult, câștigul menținerii integrității este istoric și etern, pentru că această trăsătură morală de căpătâi poate schimba o generație și destinul unui popor.

”Integritatea înseamnă să-ți alegi gândurile și acțiunile pe baza valorilor, mai degrabă decât a câștigului personal”, ne dezvăluie un aforism. Și iarăși revenim la valori… Integritatea ține de valori. Dacă renunțăm la valorile morale pierdem integritatea, ele sunt ancora noastră! Dar care valori? Lumea noastră se bate pe înțelesuri diferite de valori. Neavând un model de moralitate comun, nu putem acționa cu justețe morală și cu integritate.

Singura Ființa morală fără cusur, a cărei existență a fost dovedită istoric și a cărei trecere prin umanitate a lăsat o mulțime de evidențe, rămâne Iisus Christos. El este sursa oricărei integrități autentice și trainice. Fără conlucrarea cu acest model exemplar, valorile morale sunt didactici monotone și sterile.

Vă invit să reflectăm împreună, să ne recalibrăm interiorul și să ne cultivăm integritatea!