Întâmpinarea Domnului în Templu

Dragi cititori, astăzi biserica de rit bizantin și latin sărbătorește ”Întâmpinarea Domnului în Templu”, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea Stretenia, după numele vechi slavon.

Acest eveniment istoric si spiritual ne vorbește despre ziua în care Fecioara Maria, conformându-se legii ebraice, a mers la Templul din Ierusalim, la 40 de zile după nașterea Domnului, împlinind astfel ritualul purificării.

Împlinirea unei prescrieri care nici pentru Iisus, nici pentru Fecioara Maria nu era obligatorie, etalează o lecție de smerenie extraordinară prin care cei doi ingenioși pedagogi descind în istorie, încadrându-se în limitele ei, pentru a o chema la plinătate.

Mediocru și lipsit de valoare pentru mulți, dar mereu prezent în Templu, adâncit în reflecție și rugăciune, bătrânul Simeon primește darul inedit și suprem de a-L recunoaște pe Mesia. Sufletul genuin și credincios obține demnitatea cea mai mare și răspunsul la căutarea și așteptarea de-o viață: ”Ochii mei au văzut mântuirea pe care ai pregătit-o înaintea tuturor popoarelor, lumină pentru luminarea neamurilor…”

Dragilor, astăzi este, în esență, o sărbătoare a marii întâlniri. Christos intră în Templu și se întâlnește cu poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de bătrânul Simeon și de proorocița Ana. Legea Veche cu Legea Nouă se intrepătrund și schițează împreună tabloul mântuirii noastre. Astăzi, omul vechi se întâlnește cu omul nou, reconstituit, metamorfozat de har.

Oameni buni, în viața noastră de zi cu zi, să nu ne mulțumim doar cu ”petice noi”. Pentru a simți cu adevărat prospețimea noului, trebuie să ne schimbăm în întregime haina. Să nu ne limităm la suprafețe, să săpăm în adâncuri până vom da de stâncă. Cere efort și hotărâre să ajungem la stâncă, dar, odată ajunși, ne vom dezbrăca cu ușurință de presiunile terestre și vom simți în sfârșit dulcele gust al permanenței, al siguranței și al rostului nostru.

Vă invit la reflecție și la căutare!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *