octombrie 4, 2022

Inspectorii de munca au controlat 76 de firme pentru a combate munca la negru

Au gasit sapte persoane care munceau fara forme legale, dar si multe alte nereguli. Amenzile insumeaza 57.000 de lei

rn

Pe parcursul lunii mai 2018, Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a desfasurat controale in domeniile relatiilor de munca si securitate si sanatate in munca privind respectarea legislatiei in vigoare, dar activitatea inspectorilor de munca a vizat cu prioritate identificarea si sanctionarea muncii nedeclarate in vederea descurajarii si diminuarii acestui fenomen, care in fapt, reprezinta tot o forma de evaziune fiscala.
In domeniul relatiilor de munca au fost controlati un numar de 76 agenti economici, dintre care 42 au fost sanctionati, aplicandu-se 6 amenzi si 61 avertismente.
In urma controalelor au fost depistate 7 persoane care munceau fara a avea intocmite contracte individuale de munca, angajatorii fiind sanctionati contraventional.
Alte incalcari ale prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi au fost nerespectarea dispozitiilor legale privind munca de noapte; nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat; nerespectarea obligatiei de a elibera o adeverinta de vechime in munca la incetarea activitatii salariatului; neindeplinirea sau indeplinirea partiala a masurilor dispuse de catre inspectorul de munca;
Cuantumul total al amenzilor contraventionale aplicate a fost de 48.300 lei.
Deficientele constatate pentru care s-au aplicat avertismente se refera la nerespectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal; nerespectarea prevederilor privind sarbatorile legale; nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara; necompletarea elementelor contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale; completarea registrului de catre alte persoane decat cele nominalizate prin decizia angajatorului.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati un numar de 35 de agenti economici, aplicandu-se doua amenzi in valoare totala de 9.000 lei pentru neindeplinirea masurilor dispuse in controlul anterior, respectiv necomunicarea evenimentului soldat cu vatamarea corporala a lucratorului, ne informeaza inspectorul sef al ITM Salaj, Luminita Nemes.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.