septembrie 28, 2023

INS a publicat primele date definitive de la Recensământul Populației și Locuințelor

0

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat. 

Conform calendarului de diseminare RPL2021 (https://www.recensamantromania.ro/calendarul-de-diseminare-al-rezultatelor/), primele date definitive cuprind informaţii referitoare la populaţia rezidentă a României pe sexe, grupe de vârstă, după domiciliu, locul naşterii, stare civilă, cetăţenie, vârstă medie, cetăţeni străini veniţi în România pentru cel puţin 12 luni etc. Datele sunt disponibile pe www.insse.ro şi https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive-caracteristici-demografice/

Următorul set de rezultate definitve ale RPL runda 2021 va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul acestui an, INS va publica toate rezultatele definitive ale RPL runda 2021, după un calendar care poate fi consultat pe site-ul www.recensamantromania.ro

Populaţia rezidentă a României, conform rezultatelor definitive ale RPL2021, este de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori față de recensământul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezintă 51,5% din populaţia rezidentă, iar 52,2% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.

Datele definitive ale RPL2021 indică faptul că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a României s-a adâncit în ultimii zece ani, vârsta medie crescând la 41,4 ani (față de 40,8 ani la RPL2011). Vârsta medie este mai mare la femei, 43,6 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei României este de 40,5 ani.

Indicele de îmbătrânire demografică este de 121,2 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependență demografică este de 55,5 persoane de vârstă “dependentă” (sub 15 ani şi de  65 ani și peste) la 100 persoane în vârstă de muncă (15-64 ani).

RPL2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor culese şi prelucrate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut