Înregistrarea lecțiilor online, interzisă

2
406

Ministerul Educației și Cercetării introduce două declarații care vor trebui semnate de părinți,elevi și profesori, bazate pe un document privitor la protecția identității și demnității umane, trimis deja în toate școlile. În aceste formulare noi, atât cadrele didactice,cât și elevii împreună cu părinții se obligă, prin declarație pe proprie răspundere, să nu înregistreze și să nu distribuie orele online și să ia toate măsurile posibile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Ministerul Educației și Cercetării cataloghează aceste declarații drept măsuri suplimentare pentru protejarea dreptului la imagine, atât în cazul cadrelor didactice cât și în cel al elevilor.

„Acest document vine în completarea prevederilor metodologiei-cadru pentru desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal” ,precizează ministerul.

Consiliul Național al Elevilor și-a exprimat însă indignarea față de cele două documente solicitate și cere Ministerului Educației „eliminarea acestor declarații inutile și monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene, a activității didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

Declarațiile au iscat controverse pentru că sunt persoane care consideră că aceasta este o modalitate prin care cadrele didactice se pun la adăpost de eventualele acuzații de incompetență, deși aceste documente sunt menite, teoretic, să demonstreze încrederea acordată de părinți și elevi profesorilor și viceversa. Consecințele apar doar în situația în care se înregistrează lecția iar aceste înregistrări devin publice și sunt reclamate de către cei vizați.

„Nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atâta timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația” a declarat Jean Badea ,subsecretar de stat în Ministerul Educației.

2 COMENTARII

  1. pentru protejarea dreptului la imagine, atât în cazul cadrelor didactice cât și în cel al elevilor – cui ii este mai mare rusinea de ceea ce face la ore? la profesor sau la elevi ?
    cred ca in invatamantul romanesc, totul este in interesul profesorilor si doar la urma si al elevilor !!
    profesorii sa aiba salarii, profesorii sa aiba conditii, profesorii sa aiba imaginea protejata, profesorii, profesorii, etc

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.