ianuarie 28, 2023

Inițiativă inedită USR: Calculează ce pensie ai încasa, dacă ai fi și tu „special”

USR a lansat campania “Stop pensii speciale”, în cadrul căreia pune la dispoziția celor curioși o aplicație care calculează pensia pe care ar încasa-o un român de rând, dacă ar avea norocul să fie inclus în rândul “specialilor”.

Pe site-ul USR există un calculator care arată diferența dintre pensia contributivă și pensia specială, precum și o situație statistică și o galerie a celor care încasează pensii speciale de zeci de mii de lei. Printre beneficiarii de pensii speciale se numără, potrivit USR, 756 de membri ai Corpului Diplomatic și Consular, 723 de funcționari publici parlamentari, 4.820 de magistrați, 563 de auditori publici ai Curții de Conturi, existând de asemenea 1.665 de beneficiari din rândul personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor și 1.388 din rândul personalului aeronautic civil navigant.

„Nu toți cetățenii sunt egali, unii sunt speciali în ochii acestui guvern Nicu și Marcel care, deși Constituția garantează tuturor cetățenilor că sunt egali, se opune eliminării pensiilor speciale. Cerem Parlamentului să voteze de urgență legile depuse de USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, dar și pe cele ale parlamentarilor, ambele legi fiind în prezent blocate de coaliția PSD-PNL”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

USR avertizează că UE nu va mai aproba cererile de plată ale României din PNRR, dacă pensiile speciale nu vor fi eliminate până la 1 ianuarie 2023.

„Exista o muncă tehnică de făcut pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă era voința politică, și nu cred că mai au timp să o facă, pentru că sunt multe categorii de legi speciale aici, pentru parlamentari, funcționari parlamentari, primari, magistrați etc. Se vor bloca banii din PNRR atunci când vor face următoarea cerere de plată. În primăvară nu vor face o nouă cerere de plată dacă nu vor avea legislația pentru eliminarea pensiilor speciale intrată în vigoare”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Reprezentanții formațiunii politice spun că pensiile speciale pot fi eliminate, nu există nicio barieră politică, juridică sau constituțională care să împiedice acest lucru, însă nu există voință din partea actualei majorități PSD-PNL.

„Cu toate că Guvernul actual, coaliția actuală dorește să inducă opiniei publice românești ideea că nu te poți atinge de pensiile speciale, că specialii sunt speciali și așa vor rămâne pentru totdeauna, mesajul USR a fost și rămâne același: se poate să scăpăm de pensiile speciale, se poate din punct de vedere politic, dacă se dorește, se poate din punct de vedere juridic și constituțional. Că actuala coaliție nu dorește acest lucru e o altă chestiune, pentru care va trebui să dea explicații publice atât în țară, cât și atunci când i se va cere să raporteze îndeplinirea jalonului 215 din PNRR”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Pe lângă cele două legi USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și parlamentarilor, USR a mai depus, zilele trecute, o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității, care au făcut poliție politică înainte de 1989, încălcând astfel drepturile omului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut