noiembrie 27, 2022

Informare de presa – A venit ursul in Salaj

Semnalarea prezentei mai multor exemplare de urs brun pe raza judetului Salaj, pe raza comunei Buciumi, dar si in alte zone din judet, a fost subiectul unei intalniri convocate marti, de catre prefectul judetului Salaj, Florin Florian, la sediul institutiei, cu reprezentanti ai Directiei Silvice, Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu, Agentiei de Mediu, Serviciul teritorial judetean al Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate si primariei comunei Buciumi.

rn

Potrivit estimarii AJVPS Salaj, in judet a fost confirmata, pana la aceasta data, prezenta a trei ursi adulti masculi si a unei ursoaice cu doi pui.

rn

in cadrul intalnirii s-a subliniat faptul ca ursul brun este o specie cu protectie stricta, pentru care este interzisa capturarea, uciderea sau vatamarea.

rn

Totusi, conform legislatiei in vigoare, in anumite situatii, precum cele vizand interesul sanatatii si securitatii publice, se pot stabili derogari, cu conditia ca masurile derogatorii sa nu fie in detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective intr-o stare de conservare favorabila, in arealul lor natural. stop_coloana

rn

Dat fiind faptul ca Salajul nu face parte din arealul natural al ursul brun, iar prezenta lor nu a fost semnalata la evaluarile anuale ale efectivelor de vanat, conform datelor AJVPS, la intalnirea de luni s-a stabilit ca cea mai buna masura este relocarea exemplarelor de urs prezente pe raza judetului.

rn

in acest sens, institutiile abilitate vor lua toate masurile necesare si vor propune autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate, relocarea exemplarelor de urs din Salaj.

rn

Conform legii, relocarea ursilor se realizeaza in prezenta personalului tehnic de specialitate, dupa ce au fost monitorizati si inventariati.

rn

Institutia Prefectului – Judetul Salaj

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *