septembrie 21, 2023

Pomicultura in luna iunie
In această perioadă pomicultorului ii revine rolul de a asi-gura, in primul rand, apă şi hrană: azot proteic şi anhidridă fosforică pentru creşterea fructelor şi pregătirea producţiei din 2012, potasiu pentru culoare şi calitate, calciu pentru fructe, precum şi magneziu, bor, mangan, fier pentru asimilarea primelor trei elemente. Hrana se asigură odată cu tratamentele fitosanitare, folosind aşa cum spuneam azot proteic (uree) şi anhidridă fosforică (superfosfat) care se găsesc in unele ingrăşăminte foliare, cei drept cam scumpe, dar de neinlocuit.
Tratamente
La specia CIREŞ, care se recoltează in această lună, se aplică următoarele tratamente: la pargă -Omite 570 EW – 1 litru la hectar, Topsin 500SC – 1,5 litri la hectar, Mospilan 20 SG -0,2 litri la hectar. Pentru producţia anului 2012, după recoltare se aplică din 10 in 10 zile cate 10 kilograme de uree la hectar, impreună cu Suprafol, cate un kilogram la hectar şi alternativ un fungicid şi un insecticid.
La specia MĂR avem atac de boli cum sunt erwinia, rapănul, făinarea, dar şi de dăunători precum insectele minatoare, păduchele de San Jose, viermele merelor pentru care vom face minim trei tratamente cu următoarele substanţe şi doze la hectar; primul tratament Systhane Forte 0,2 litri plusMygocuard două kilograme plus Nurelle D un litru; al doile tratament, la 5-10 zile, cand fructele au 2,5-3 centimetri Get Tessla 0,5 litri plus Proteus OD 110 – 0,5 litri plus uree; al treilea tratament (ultima decadă a lunii):Clarinet 1 litru plus Imidan 50WP 1 litru plus 3 kilograme de uree.
La specia PRUN avem in această perioadă atac de monolioză, cercosporioză, polystigma (pătare roşie a frunzelor), dar şi viermele prunelor şi insecte defoliatoare. In primul tratament se foloseşte Mycoguard 500 SC 2, un litru la hectar plus Reldan 40EC , un litru la hectar plus Suprafol trei kilograme la hectar. Al doilea tratament: Vandozeb 80 – două kilograme la hectar plus Omite un litru la hectar plus Novadim un litru la hectar plus 3 kilograme uree.
La speciile CAIS şi PIERSIC acţionăm pentru asigura-rea de fructe sănătoase. Primul tratament: Signum 0,5 litri la hectar plus Imidan 50 WP un litru la hectar plus Basaplant cate trei kilograme la hectar. Al doilea tratament (după 15 zile) Mycoguard 500 SC un litru la hectar plus Lamdex 5 EC 0,2 litri hectar, plus Omite 570 EW un litru la hectar plus trei kilograme de uree.
APA este vitală. In luna iunie este esenţial să asigurăm, irigand prin picurare, cand zilnic fiecare pom va primi patru litri de apă la care adăugăm Irifert 0,6 grame pe pom, sau prin aspersiune asigurand un volum de apă de 1.200 de metri cubi la hectar. Pomii tineri primesc săptămanal 10 litri de apă şi, lunar, tot prin aplicare manuală, 50 de grame Novatec la fiecare pom.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut